Otvorena izložba “Od legionara do viteza: koji si tip?”

Foto: Istorijski arhiv Niš
Foto: Istorijski arhiv Niš

U holu Istorijskog arhiva Niš, otvorena je izložba “Od legionara do viteza: koji si tip?” koja je organizovana u saradnji sa Udruženjem “Zmajeva griva”.

Život rimskih legionara i srednjovekovnih vitezova, koji su boravili na prostorima niške tvrđave predstavljen je na izložbi. Naziv postavke tematski povezuje istoriju od antike do srednjeg veka.

Izložba predstavlja naoružanje, vojnu opremu, kostime i druge predmete koje su koristili rimski legionari i srednjovekovni vojnici dok su živeli i ratovali na prostoru niške tvrđave. Eksponate i istorijat njihovog nastanka i korišćenja predstavio je Dušan Hadžić iz Udruženja “Zmajeva griva” koji ih je sam izradio.

Udruženje “Zmajeva griva” organizator je festivala “Zaštitnici tvrđave” koji se održava svakog leta, a na predlog Istorijskog arhiva, svoje eksponate su ove zime dali nišlijama na raspolaganje.

Direktorka Istorijskog arhiva, Snežana Radović, najavila je još saradnji i izložbi u narednom periodu.

Ove godine se proslavlja tri veka tvrđave, što je i razlog da ova izložba započne jubilarnu godinu. Postavka će biti dostupna do kraja meseca. Ulaz je besplatan.