NURDOR stigao do cilja: Otvara se Dečije hemato-onkološko odeljenje u Nišu

Novo Dečije hemato-onkološko odeljenje u Nišu
Novo Dečije hemato-onkološko odeljenje u Nišu

Donacijama dobrih ljudi, a na inicijativu Nacionalnog udruženje roditelja dece obolele od raka, stiglo se do kraja izgradnje i opremanja novog Dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, čije je otvaranje zakazano za 15. maj.

Izgradnja nove bolnice od 750 kva­drat­nih me­ta­ra počela je u maju. 2016. godine i od tada do danas NURDOR je organizovao ukupno više od 400 akcija u kojima je učestvovalo preko 1.000 volontera.

Građani Srbije su poslali 240.000 SMS poruka, čime su podržali projekat izgradnje novog Dečijeg hemato – onkološkog odeljenja u Nišu.

Izgled sobe nove bolnice u Nišu
Izgled sobe nove bolnice u Nišu; Foto: NURDOR

Vrednost celokupnog projekta je preko 100 miliona dinara, od čega je NURDOR, uz pomoć građana Srbije i mnogobrojnih donatora iz naše zemlje i sveta, obezbedio više od 70 miliona dinara.

„Ovo je prvi zdravstveni objekat ove namene u Srbiji za koji su, zahvaljući NURDOR-u, od početka izgradnje kao odlučujući faktori uzete potrebe deteta i porodice. Sagraditi jedno ovakvo zdanje ne znači samo staviti krov, zidove i opremu već se od prvog koraka pobrinuti da se unutar njega ne gubi pravo na detinjstvo i na dostojanstvo”, istakla je Joland Korora, predsednica UO NURDOR-a.

Zato će na novom odeljenju u Nišu, dodaje, svaka soba imati svoje kupatilo i poseban krevet za roditelja koji će biti uz dete, predviđen je poseban prostor za igraonicu, učionicu i celo odeljenje će biti oslikano dečjim motivima.

“Zahvalni smo svim donatorima i prijateljima koji su nam pomogli u izgradnji bolnice, ali koji nam i svakodnevno pomažu da gradimo bolji svet za svu našu decu!”, poručila je Korora.

Podsetimo, postojeća organizacija zdravstvenog sistema u Republici Srbiji je takva da se deca obolela od malignih bolesti mogu lečiti na teret zdravstvenog osiguranja u klinikama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Lečenje obolele dece u Nišu se obavlja na Odeljenju za hemato – onkologiju Dečije interne klinike gde se godišnje javi između 20 i 30 novoobolele dece.

Međutim, kada je lečenje i smeštaj malih onkoloških pacijenata u pitanju, ova Klinika nema dovoljno kapaciteta u smeštajnom i tehničkom smislu, nisu usklađeni medicinski i higijenski standardi, a ne postoji ni mogućnost da i mali onkološki pacijenti na istom mestu primaju radio terapiju, već se upućuju na dalje lečenje u Beograd.

Nastavak lečenja u novom i nepoznatom bolničkom okruženju, nekoliko stotina kilometara udaljenom od kuće, uvek je dodatni stres ne samo za malog pacijenta, već i za celu porodicu koja je u tim situacijama primoranana na odvajanje tokom određenog perioda.

Ovi problemi biće prevaziđeni novim odeljenjem koje se, kako se najavljuje, otvara u utorak 15. maj sa početkom u 12 časova, na adresi Bulevar Zorana Đinđića 48, u krugu Kliničkog centra Niš, ispred Klinike za dečje interne bolesti.

Najava otvaranja nove bolnice u Nišu

Šta se postiglo izgradnjom novog odeljenja? 

Projektom je predviđena izgradnja prvog odeljenja u Srbiji po meri deteta.

Higijenski uslovi će biti po najvišim standardima,  po ugledu na evropske, čime će i boravak malih pacijenata sa visokim rizikom za razvoj infekcije, naročito onih sa produženom neutropenijom, biti u potpunosti bezbedan.

Proširenje smeštajnih kapaciteta za male pacijente, za čak više od 80%,  značajno  će doprineti poboljašnju uslova onkološkog lečenja dece u čitavom Južnom regionu.

Umesto sadašnjih 6 kreveta za hospitalizaciju, novo odeljenje će biti opremljeno sa 6 jednokrevetnih i 2 dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce.

Prostorije nove bolnice u Nišu
Prostorije nove bolnice u Nišu

Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

Odeljenje intenzivne nege biće opremljeno sa tri kreveta, a projektom je predviđeno i obezbeđivanje uslova za otvaranje transplantacionog bloka u okviru odeljenja.

Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu čime će se, dodatno, unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana.

Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će  hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije, „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji.

Global Digital Clinik