Nišvil promovisan u Beogradu: Obaranje rekorda do granica izdržljivosti

Promocija Nišvil džez festivala u Beogradu; Foto: Nišvil
Promocija Nišvil džez festivala u Beogradu; Foto: Nišvil

35. Internacionalnog jazz festivala Nišvil koje se ove godine održava od 3. do 12. avgusta posle Sofije promovisan je i u Beogradu.

Na konferenciji se velikom broju novinara obratio Lazar Tošić, dobitnik Nišvilove nagrade za životno delo, Maja Mitić, umetnička direktorka Nišville jazz teatarskog festivala i Ivan Blagojević, direktor festivala.

Lazar Tošić; Foto: Nišvil

Jedan od najistaknutijih jazz muzičara sa ovih prostora Lazar Tošič, laureat je ovogodišnje nagrade za životno delo, a nagrada će mu biti uručena prve večeri glavnog programa Nišvila, nakon će nastupiti sa svojim kvintetom.

Lazar Tošić kaže da je bio iznenađen što se nagrada dodeljuje jednom bubnjaru.

“Ljubav prema bubnjevima i džezu uvek je bila veća od bilo kakvih poteškoća. Nije mi bilo svejedno kada sam iz rodnog Kraljeva krenuo u potragu za svojim mestom u muzičkom svetu. Niko me nije vodio za ruku. Ni mama ni tata. U toj avanturi imao sam mnogo sreće. A moji senzori još uvek rade i sviraću dok budem mogao da držim palice“, kaže Lazar Tošić

Direktor festivala Ivan Blagojević izjavio je da za razliku od nekih festivala gde političari otvaraju program, na Nišvilu će to uraditi najbolji bubnjar na ovim prostorima svih vremena, Lazar Tošić.

“Čeka nas još jedna mazohistička avantura u deset dana, 250 programa na 20 scena i hiljade izvođača. Želja nam je bila da napravimo neke rekorde. Kao što je osnovni slogan festivala „Festival festivala“ naslonjenih na džez, naš interni slogan je „Do granica izdržljivosti“. Program je urađen u skladu sa našim budžetom, prihod od prodatih karata neće biti veći od 15 %, a najviše para daje Grad Niš, Ambasada SAD i Ministarstva kulture i turizma”, rekao je Ivan Blagojević.

On je dodao da se tim Nišvila potrudio da dovede najveće svetske muzičare, jer je džez festival pre svega umetničkog karaktera.

“Apelujem na državne organe da konačno naprave jedan presek, da izdvoje desetak festivala i da i Nišvil, kao što su i neke druge manifestacije, bude finansiran iz budžeta. Time ćemo biti pošteđeni iščekivanja rezultata velikog broja konkursa na koje se prijavljujemo, jer iznova svake godine ispisujemo stranice i stranice konkursne dokumentacije i objašnjavamo značaj jednog ovakvog festivala”, dodao je Blagojević.

Umetnička direktorka Nisville jazz teatarskog festivala Maja Mitić kaže da je selektiran odličan program i da Nišima najbolji džez pozorišni festival.

“Južnije od Bitefa, kako smo nazvali festival, postaje jedan ozbiljan međunarodni festival što je  retkost u Srbiji, jer uglavnom dominiraju oni vezani za domaći teatar. Na više scena od 3. avgusta biće odigrano 16 predstava sa 4 različita kontinenta. Sve predstave objedinjuje san, snovitost, iluzija, želja da se sanja, želja da se usniva, a sve predstave su baš zbog svega toga povezane sa džez muzikom“, kaže Maja Mitić.

Foto: Nemanja Đorđević

Internacionalni Nišvil jazz festival koji će biti održan od 3. do 12. avgusta na više lokacija u gradu, ove godine očekuje 200.000 posetilaca, čime će oboriti sve dosadašnje rekorde.

Na 20 scena 1.000 izvođača iz čitavog sveta izvešće 250 programa.

Od toga u glavnom programu na Earth/Sky binama nastupiće 25 bendova.

Zvezde prve večeri 9. avgusta su jedan od najboljih svetskih saksofonista Keni Geret i rege sastav “Inner circle” koji prvi put nastupa u Srbiji.

U petak 10. avgusta nastupa grupa “Manhattan Transfer” i  bubnjar Omar Hakim, sa svojom suprugom pijanistkinjom.

Subota 11. avgust rezervisana je za obeležavanje 85 godina od rođenja čuvene Nine Simon kada će kao jedna od zvezdi večeri nastupiti njena ćerka Lisa Simon, a sviraće i britanski bend “Matt Bianco”.

Poslednje večeri festivala, u nedelju 12. avgusta nastupaju  “Black art jazz colective” i bend, za koji prema reakciji publike vlada ogromno interesovanje, “Gipsy kings”.

Oni će nastupiti sa Pakom Baliardom, koji će dobiti i nagradu za fuziju džeza sa drugim pravcima “Šaban Bajramović”.

Dostava hrane u Nišu