“Nišlije da se pitaju”: Nije pronađena nijedna zgrada sa zakonskim minimumom zelenila

U želji da ukažu na to koliko se u Nišu (ne)poštuju zakonski minimumi zelenih površina prilikom izgradnje, na važnost zelenih površina u urbanim sredinama, ali i da podstaknu građane na aktivno učešće,Udruežnje građana “Nišlije da se pitaju” organizovalo je nagradnu igru. Građani su bili pozvani da pronađu zgrade koje ispunjavaju uslove propisane zakonom i za to dobiju 10.000 dinara.

Iz Udruženja građana “Nišlije da se pitaju” navode da su tokom trajanja nagradne igre dobili na desetine fotografija zgrada, od čega njih 35 bez ijednog traga zelenih površina na parceli na kojoj su izgrađene, a koje su postojale u projektima na osnovu kojih je dobijena dozvola.

“Uprkos naporima građana nije pronađena nijedna zgrada, izgrađena od 2005. godine, koja ispunjava zakonske minimume”, tvrde iz udruženja Nišlije da se pitaju.

Oni pitaju gradsku vlast , gradonačelnicu, Gradsko veće Upravi za planiranje i izgradnju – ko je odgovoran i kakve su sankcije što izgrađene stambene zgrade u Nišu nemaju ni minimum od 10% i 20% zelenih površina, koliko stoji u izdatim dozvolama za gradnju i pravilima gradnje.

“Zbog čega lokalni građevinski organi izdaju upotrebne dozvole za izgrađene objekte iako imaju 0% zelenih površina? Ko uništava zdravlje Nišlija i život u Nišu čini nepodnošljivim”, pitaju iz udruženja.

Navode da je kršenje zakona betoniranjem Niša stambenom izgradnjom bez zelenih površina jedan je od glavnih razloga sto se Nišlije i njihova deca truju najzagađenijim vazduhom u Evropi,  uz prećutnu saglasnost urbanista i građevinskih institucija kojima je lično bogaćenje i profit investitora važniji od zdravlja Nišlija i od poštovanja zakona.

Zaključuju da nagradni fond od 30.000 dinara nije iskorišćen u nagradnoj igri jer niko od građana Niša nije uspeo da pronađe zgradu sa zakonskim minimumom zelenih površina,pa će udruženje „Nišlije da se pitaju“ ovaj novac donirati za lečenje malog Nišlije Todora Stojanovića.

Global Digital Clinik