Nišku nagradu za najbolju knjigu za decu dobila književnica iz Beograda

Nagradu za najbolju knjigu za decu i mlade Grada Niša dobila književnica Gordana maletić

Za zbirku pripovedaka „Katarke Beograda“ izdatu 2017. godine, književnica Gordana Maletić dobila je Nagradu za najbolju knjigu za decu i mlade Grada Niša. Ovo priznanje se drugi put dodeljuje, a svečana dodela plakete i novčanog iznosa biće početkom juna u Skupštini grada Niša.

Zasnivajući svoje pripovesti na širokom istorijskom luku, u rasponu od šest vekova a smeštajući ih u prestoni grad-luku Despota Stefana na Dunavu, Gordana Maletić oblikuje heterogene a stilski pažljivo doterane priče o transformacijama identiteta grada i njegovih stanovnika.

„Po težnji da se pripovedanje zasnuje na sudbini mladog čoveka u istorijskom vremenu, čime se oblikuje svojevrsna fikcionalna istorija detinjstva, i po povremenom izlasku iz realističke motivacije spisateljica nastavlja poetičku liniju Svetlane Velmar Janković“, navodi se obrazloženju žirija.

korice knjige
Korice knjige

Pripovedanje u zbirci usredsređeno je na istoriju privatnog života, izvan ili u senci dubokih istorijskih preloma, bilo da je reč o srednjovekovnoj trgovačkoj metropoli, raskošnom orijentalnom gradu, austrijskoj varošici, središtu kneževine ili kraljevine između dva svetska rata u kojoj se voze velosipedi i snimaju prvi filmovi.

Pričama se pokazuje kako istoriju ne oblikuju samo vojskovođe, naučnici i vladari, već pre svega bezimeni majstori i zanatlije na čijem umeću počiva svet.

„Spisateljica pokazuje kako se njihovo stvaranje često graniči sa umetnošću i magijom. Međutim, kako su se menjala vremena i ljudske potrebe, nestajale su određene veštine i rađale se nove (grnčari, dijaci, kolari, galioti, medikusi, kovači, skomrasi-svirači, pa zatim korpari, opančari, berberini, kao i sajdžije, kujundžije, terzije, abadžije, dobošari i dr.) – sve do današnjeg doba, kada su gotovo iščezle. Katarke Beograda podsećaju nas na njihov značaj i lepotu“, istakao je žiri.

Na konkurs objavljen decembra 2017. godine konkurisalo je oko 50 knjiga iz produkcijske 2017. godine.

Posle detaljnog razmatranja, žiri je sačinio najuži izbor u koji su ušle i sledeće knjige: Vesna Ćorović Butrić, Izmislica Gradimir Stojković, Čardak bez zemlje, bez neba i Grozdana Olujić, Bili su deca kao i ti.

Gordana Maletić rođena je u Beogradu 1952. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Od 1982. godine objavila je veliki broj knjiga za decu.

Gordana Maletić dobila Nagradu za najbolju knjigu za decu i mlade Niša

Najvažniji književni žanrovi u kojima se ogleda su: kratka priča, pripovetka, roman i esej.

Objavljuje i poeziju, putopise i razgovore s piscima, biografije, piše književnu kritiku. Bavi se prevođenjem i antologičarskim radom. Kao urednik u izdavačkim kućama „Knjigoteka“ i „Evro-Đunti“, priredila je veliki broj knjiga za decu i odrasle. 

Za svoje stvaralaštvo dobila je više domaćih nagrada, od kojih su najznačajnije dve nagrade Zmajevih dečjih igara: Rade Obrenović za najbolji dečji roman godine (Vitezovi mačjeg srca, 2000) i Nagrada za izuzetan doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu (2015).

Njene knjige Spasonosna odluka i Krađa vinčanske figurice nose oznaku White Ravens kao preporuku za čitanje i prevođenje Međunarodne omladinske biblioteke iz Minhena.

Gordana Maletić član je Udruženja književnika Srbije i Matice srpske. Živi i radi u Beogradu.