Niška opozicija traži ponavljanje izbora na mestu gde su prepravljani glasovi i traži od suda da podnese krivične prijave

niška opozicija
Screenshot

Niška opozicija saopštila je danas da postoje očigledni dokazi da je prekrajana izborna volja građana u tom gradu i pozvali sud podnese krivične prijave zbog toga. Oni su naveli primer izbornog mesta broj 10 na kom su, kako navode, prepravljani brojevi, navodeći da se glasanje na ovom mestu mora ponoviti.

Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana u Nišu, rekao je da su dokazi kristalno jasni i da vlast pokušala da napravi izborni inženjering sa podmetnutom listom koju su prebacili, kako kaže, preko cenzusa.

„Reč je sedam glasova više, pri čemu GIK, nažlost, videćemo da li će i sud početi da podržava falsifikate i kriminalne radnje. Pošto postoje očigledni dokazi za falsifikovanje, bar na dva izborna mesta“, naveo je Milić.

On je naveo primer dva birčka mesta gde su prepravljani glasovi.

„Zbog ovoga neko mora da odgovara. Pozivam sud da radi svoj posao i da podigne krivične prijave protiv NN lica koji su falsikovali zavnični dokument sa jednog izbornog mesta. Biračko mesto 10 mora da se ponovi, ne postoji druga opcija. Čega se plašite, gospodo? Mi iz opozicije smo složni u tome da izađemo. Hajde da se prebrojimo, pa da vidimo jesu li vaše lažne liste tačne ili ne. Možda i pobedite, a ako bude to tačno – pružićemo ruku i čestitaćemo pobedu, naveo je Milić.

On je rekao da pored izbornog mesta 10 Medijana, izbori moraju da se ponove i na izbornom mestu 18 Medijana.

„Na tom mestu glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom, niti su glasovi bili zaštićeni sa markicom koja bi trebalo da garantuje zaštićenost podataka. Zbog ovog prekršaja se sa razlogom ponavlja glasovi na biračko mmestu 14 i 16 na Medijani. Ne može da vlada jedno pravilo za opštinske izbore, a drugo pravilo za gradske izbore. Najdobranamernije upozoravam sve nadležne organe, pogotovo sudske, da osude i podignu krivične prijave protiv onih koji su očigledno falsifikovali izbornu dokumentaciju. Glasanje na ova dva biračka mesta moraju da se ponove“, naveo je on.

Milić je rekao da oni nastupaju korektno i da ovaj način pokušavaju da nađu izlaz, bez podizanja tenzija.

„Ovo su dva najjasnija primera i sud mora da ponišiti izbore na ova dva mesta i glasanje mora da se ponovi. Prebrojaćemo se i nakon toga ćemo podvući crtu. Ako ste dobili više, čestitaćemo, a ako imate manje, red je da vi čestite nama. Mislim da je ovo fer predlog, a ako ga ne prihvate, onda oni priznaju da su krali i da neće da se povuku iz ove izborne krađe“, naveo je Milić.

Milić se osvrnuo i na ponavljanje glasanja na dva biračka mesta u opštini Medijina, rekavši da opozicija to podržava.

„Zbog prekršaja koji postoje na gradskom nivou, oni se ponavljaju u nedelju i pozivamo Medijance da odbrane izbornu volju i da izađu u što većem broju u nedelju i da ovog puta glasaju svi. Pozivamo naše glasače da svi daju glas listi „NADA- ujedinjeni za Niš“. Ovoj listi nedostaje nekoliko stotina glasova da dobije još jedan mandat. Time će se potvrditi izborna volja građana na Medijani, a većina u Skupštini će biti još veća i pružiće nam komfor u radu kako bi smo digli Medijanu na nivo koji zaslužuje. Pozivam naše glasače da u što većem broju izađu na biračka mesta 14 i 16 i da podrže listu broj 3, to je kao da ste glasali za nas“, naveo je Milić, dodajući da je vlast uspela da ujedini opoziciju u Nišu.

„Moramo svi da ostanemo u okvirima institucija, nemojte da se igrate sa Nišom i izbornom voljom građana, nije lepo, a potencijalno može da bude i opasno. Sa Nišlijama se niko nije igrao nikad, nemojte ni vi“, rekao je on.

Izvor. Nova.rs

Global Digital Clinik