Nekoliko radnika Turističke organizacije Niša tužilo ovu ustanovu

turističa organizacija niš
Foto: Ilustracija

Zbog toga što su kako kažu oštećeni novom sistematizacijom, petoro zaposlenih u Turističkoj organizaciji Niš tužilo je ovu ustanovu. Oni su sa visokom i višom stručnom spremom prebačeni na niža radna mesta, a samim tim i plata im je umanjena. Pored toga, žale se i na mobing i šikaniranje.

Prema njihovim rečima nova sistematizacija je neke od radnika, degradirala u svakom smislu, a pojedince je nagradila. Radnici koji su tužili Turističku organizaciju Niš (TON), navode da su nekoliko puta pokušali da sa direktorkom Dankom Milojković o tome razgovaraju, ali da su to bili nesupeli pokušaji, pa su podneli tužbe.

Pet od 15 radnika je tužilo Turističku organizaciju Niša, dok je jedna koleginica uložila prigovor na rešenje o sistematizaciji, jer kaže da je time što nije dobila adekvatno radno mesto sa fakultetskom diplomom već je raspoređena na nižu poziciju, iako je u istom statusu kao i dvoje kolega kojima su uvažene diplome fakulteta, ističu oni koji su tužili TON.

Dodaju da su nekima umanjene plate čak i za 35%, a mnogi su pretrpeli korekcije i dobili primanja niža za po 5% ili 10%.

Istuču i da je koleginici koja je bila na porodiljskom odsustvu plata smanjena za 20 odsto i da joj je dodeljeno lošije radno mesto, iako direktorka TON-a, nju nije nikada upoznala. Naime kada je aktuelna direktroka to i postala, koleginica je bila na porodiljkom bolovanju. U tom smislu direktorka nije mogla da zna kako ona radi, a degradirala je i smanjila joj platu. Dodaju i da je kaznila najstručnije ljude, koji imaju svoje mišljenje, jer nije imala dovoljno para u budžetu.

Ugovori o radu, prema novoj sistematizaciji, a prema tvrdnjama radnika su takođe potpisivani retroaktivno. Mnogima su počeli da važe od polovine decembra, iako su ih potpisali tek u januaru. Zato, kako kažu, njihove tužbe sadrže više osnova.

Nezadovoljni radnici kažu da će “oboriti sistematizaciju”, Pravilnik o platama, i tu retroaktivnost sa ugovorima”.

Zaposleni su napisali nekoliko pisama o problemima u TON-u koja su slali na sve relevantne adrese u Gradu, kao i pojedinim medijima. U jednom od njih navode da je nova direktorka često za brojne aktivnosti i rad ustanove angažovala privatne, eksterne firme, iako u TON-u postoje službe i ljudi koji se time bave.

“Eksternoj firmi data je i skupo plaćena izrada novog časopisa pod nazivom Visitnis iako u samoj organizaciji ima dovoljno stručnih osoba koje godinama rade taj posao i rade ga dobro. Eksternoj firmi je dato da radi na završnom računu iako u firmi ima zaposlenih koji preko 20 godina rade na tim poslovima. Skupo plaćena advokatska kancelarija za izradu novih rešenja i ugovora za radnike po novoj sistematizaciji koja je isto tako nezakonito odrađena”, navodi se u pismu.

Radnici se u pismu žale i na šikaniranje i mobing, a sve je počelo nezakonitim glasanjem koje je, kako kažu, inicirala direktorka kako bi se otpustile dve radnice na određeno pod izgovorom da ostane dovoljno novca za povećanje plata nekima koji rade na neodređeno.To, kako kažu, nije prošlo, ali su zato mnogi isterani iz svojih kancelarija koje se sada zaključavaju. Zaposlenima se oduzimaju mejl adrese, oprema za rad, a tvrde da im se bez jasnog razloga oduzimaju ili dodeljuju radni zadaci koji im nisu u opisu radnog mesta.

“Svakodnevno šikaniranje i omalovažavanje zaposlenih od strane direktorke. Neuvažavanje prijema na razgovor, bahata izbacivanja zaposlenih iz kancelarije pod pretnjom otkaza i vređanjem. Uvođenjem određenih pravila koja sama ne poštuje. Konkretan primer je nedolaženje na posao nekad i ceo dan”, piše u pismu radnika.

Global Digital Clinik