Narodni pokret Srbije osnovao Gradski odbor u Nišu

Predsednik Gradskog odbora NPS-a u Nišu je potpredsednik stranke Đorđe Stanković.

Govoreći o programu, Stanković je, između ostalog, naglasio da je u Nišu neophodna izgradnja parking garaža kroz javno-privatna partnerstva, izgradnja parkova na 13 lokacija, investiciona zona na prostoru kasarne “Knez Mihailo” u blizini NTP-a sa univerzitetskim kampusom, razvoj grada ka periferiji.

On je dodao da je neophodno raditi na razvoju aerodroma, napraviti aplikaciju za rešavanje komunalnih problema po uzoru na Beč, organizovati Gradsku upravu po uzoru na Zagreb i Istanbul. Takođe, kako je kazao, potrebno je i revitalizovati Tvrđavu i jačati Univerzitet u Nišu.

Stanković je, između ostalog, istakao da bi Srbiju trebalo decentalizovati a da bi građani kroz lokalne refernedume trebalo da odlučuju o tome šta bi se trebalo raditi u Nišu.

Kada je reč o izborima, Stanković je najavio konsultacije sa koalicionim partnerima kako bi se utvrdilo ko zaista izlazi na izbore, ali kaže da je NPS spreman da već sutra krene u prikupljanje potpisa za listu čiju će okosnicu činiti stranke “Srbije protiv nasilja”, pod drugim imenom.

Lider stranke Miroslav Aleksić kazao je da su prošli kroz velike izazove, ali i ostvarili velike pobede u poslednjih šest meseci, a jedna od njih je, smatra, i prihvatanje trećeg zahteva opozicije, da svi predstojeći izbori budu održani 2. juna, iako su se u javnosti zaklinjali da neće popustiti.

Aleksić kaže da su takve pobede, ma koliko neko mislio da su male, velike kao kuća u autokratskom režimu u kakvom živimo.

„Ne možemo sada da prepustimo nijedan grad ili opštinu. Na to nisam spreman, a što su izborni uslovi neravnopravniji, to će naša pobeda biti veća. Rodila se vera da nam budućnost može biti svetlija i da postoje ljudi koji se polako bude i koji su spremni da ostvare ciljeve. Duboko verujem da Srbija ima ljude koji mogu da budu nosici promena“, istakao je Aleksić.

Aleksić ocenjuje da pre decentralizacije mora da se promeni izborni sistem u Srbiji i da se oduzme politička moć liderima stranaka, kao i da se promeni zakon o lokalnim izborima kako bi građani mogli da biraju ko će ih predstavljati i ko će im polagati račune.

„Na ovaj način ćemo vratiti demokratiju u ruke naroda. Naš put nije lak, ali je ispravan. Važno je da Srbija počne da veruje da je sve moguće. Iako smo kao društvo napravili mnogo grešaka i dozvolili onima koji upravljaju državom da je uzurpiraju, sve može da se sredi. Danas smo na velikoj raskrsnici. Napravili smo greške za koje smo svi odgovorni, a ne samo oni koji vode državu. Oni su Srbiju uzurpirali, a mi smo im dozvolili da rade sve što rade. Snosimo deo krivice, ali možemo sve da popravimo“, kazao je on.

Global Digital Clinik