Mladi geografi iz Niša osvojili četiri medalje na Balkanskoj olimpijadi

Tim gimnazijalaca doneli u Niš srebrna i bronzana odličja; Foto: Ana Ivić Veljković
Tim gimnazijalaca doneli u Niš srebrna i bronzana odličja; Foto: Ana Ivić Veljković

Na upravo završenoj Balkanskoj geografskoj olimpijadi u Rumuniji tim učenika iz Niša ostvario je veliki uspeh osvojivši četiri medalje, od ukupno šest koliko je tim Srbije osvojio.

Sa ovog takmičenja znanja iz oblasti geografije, koje je održano u rumunskom gradu Jaši, gimnazijalci “Bore Stanković” i “Svetozara Markovića” su u Niš doneli dva srebra i dve bronze.

Stevan Kulić iz Gimnazije  “Bora Stanković” je osvojio je bronzano odličje, a iz  Gimnazije “Svetozar Marković” osvajači dve srebrne medalje i jedne bronze su Luka Ilinčić, Nemanja Kutlešić i Igor Eskić.

“Rezultat je neverovatan uspeh i za Srbiju i Niš, kao i njihove škole”, kažu profesorke Ana Ivić Veljković i Milena Stojković koje su pripremale učenike za takmičenje.

Osvajači medalja na Balkanskoj geografskoj olimpijadi u Rumuniji; Foto: Ana Ivić Veljković

Sjaj uspeha je jači od svega

Kako ističu, sjaj medalja koje su učenici osvojili na Balkanskoj geografskoj olimpijadi u Rumuniji nisu uspeli da smanje ni problemi sa kojima su se sreli pre polaska na put.

Iako je bilo teško da obezbede sredstva za odlazak na takmičenje, na kraju su gimnazijalci iz Niša pokazali da stoje rame uz rame sa vršnjacima iz ostalih zemalja.

“Moramo da priznamo, da kao tim pre polaska na put nismo imali podršku grada koji smo u Rumuniji predstavljali. Dva takmičara, sada osvajači bronzanih medalja, nisu imali plaćenu kotizaciju za takmičenje, tako da su morali sami da je uplate a koja je po učeniku iznosila 190 evra. Nas dve profesorke  mentorke, Milena Simonovic i ja, takođe, nismo dobile od grada novac za kotizaciju, tako da smo sa dozom gorčine krenuli na takmičenje, ali su deca sve to izbrisala svojim medaljama koje su sa pravom zaslužili i koje sada pripadaju samo njima i njihovim školama”, kaže Ana Ivić Veljković.

Mentorke ovih uspešnih gimnazijalaca dodaju da im je u susret izašla Gradska opština Medijana koja obezbedila novčana sredstva za put od Niša do Beograda i nazad.

Ovo nije prvi put da niški gimnazijalci učestvuju na međunarodnim takmičenjima iz geografije sa kojih se vraćaju sa osvojenim medaljama.

Prošle godine, na Balkanskoj geografskoj olimpijadi koja je bila u Sloveniji srebrno odličje poneo je Aleksandar Karadžov iz Gimnazije “Bora Stanković”, a bronzano Mihailo Mitić iz Gimnazije “Svetozar Marković”.

Global Digital Clinik