Martovski festival u NKC-u: Prikazivanje nagrađenih filmova: “Olga” i “Zaklinjem se”

Niški kulturni centar
Niški kulturni centar

Uoči 70. Martovskog festivala 2023, u sredu 15. marta 2023. godine u Maloj sali NKC-a, sa početkom u 19 sati, biće održana projekcija nagrađenih filmova sa ranijih festivala: najbolji kratki igrani film 2022 – “Olga” i Gran pri za najbolji film festivala 2021. dugometražni dokumentarni film Zaklinjem se, uz predstavljanje dela autorske ekipe.

“Olga” (27′) kratki igrani film
Režija: Vladimir Đorđević
Uloge: Branko Janković, Milica Stefanović, Srđan Petrović, Katarina Krstić

Nagrada za najbolji kratkometražni film na Martovskom festivalu 2022. godine.

Olga je jedanaestogodišnja devojčica sa celebralnom paralizom koja živi u selu Zagora u istočnj Srbiji. Njen otac Jakov i majka Mira očajno žele da dobiju „zdravo“ dete. Iza sebe imaju tri neusepšne trudnoće koje su završavale spontanim pobačajima. Jakov, činjenicu da u kući ima „nevoljno“ dete smatra vrstom kazne. Čitav njegov svet, pogledi na život, motivacija, odnos prema Miri i Olgi, sazdani su iz njegovog osećanja da je kažnjen.

Foto: NKC

“Zaklinjem se” (86′), dokumentarni film
Režija: Nikola Dragović, Milutin Petrović

Gran pri za najbolji film Martovskog festivala 2021. godine

Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin, zapisan kamerom porodičnog prijatelja i video-entuzijaste Predraga Bate Miloševića. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti. Film je zasnovan na materijalima iz 1991. godine, Predraga Bate Miloševića.

Foto: NKC
Global Digital Clinik