Mališani u JPU “Pčelica” obeležili Svetski dan knjige

Mališani u vrtićima JPU „Pčelica“ obeležili su Svetski dan knjige. Vaspitači od prvog dana druženja sa decom naglašavaju značaj knjige i čitanja. Bez obzira na njihov uzrast, ta aktivnost je zastupljena kroz različite oblike vaspitno obrazovnog rada.

Važno je da se deci čita, da deca čitaju, da se u njima razvije ljubav prema knjizi, ističu u „Pčelici“ i naglašavaju da je u vrtićima omogućeno da “zarone” u knjige, ilustracije, da čitaju ili osete miris stranica, da listaju slikovnice, stvaraju priče.

„Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ona tako savršeno upakuje istine, verovanja, životne vrednosti, maštanja, istraživanja, na način da dete poveruje. I to je ono što mi radimo sa decom u vrtićima. Kada god se ukaže prilika, naglašava se značaj knjige, teramo ih na razmišljanje, maštanje, da svako ispriča svoju priču o istoj knjizi. Vaspitači podstiču decu na maštanje i maštaju sa njima“, istakla je direktorica JPU „Pčelica“ Svetlana Mitić.

Kako navode iz “Pčelice”, Mitićeva je uspela da obezbedi da svaki vrtić ima svoju biblioteku i u njoj kutak za druženje sa knjigom. Ukupan broj naslova na nivou ustanove je oko 1800, prilagođen svim uzrastima dece. Svake godine se obnavlja fond biblioteka i stvara “carstvo knjiga za malene pčelice”.

Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Global Digital Clinik