“Lola” u avanturi NeanderKamp nadomak Niša

NeanderKamp; Izviđački odred
NeanderKamp; Izviđački odred "Lola"

Stotinak izviđača i planinki, zajedno sa štabom bivka, provelo je pet nezaboravnih dana u tzv NeanderKamp-u nedaleko od Niša, u Izviđačkom Centru “Cerje”.

Učesnici su imali priliku da borave u prirodi, uvežbavaju i steknu nove veštine iz oblasti pionirstva, prve pomoći, orijentacije, a bilo je organizovano i mnoštvo kulturno-zabavnih aktivnosti kojima su ispunili svoje slobodno vreme.

NeanderKamp na Cerju, Izviđački odred "Lola"
NeanderKamp na Cerju, Izviđački odred “Lola”

Vidi izviđače. Iskusi izviđače. Postani izviđač

Ova aktivnost je organizovana u sklopu projekta “See scouts – Feel scouts – Join scouts.” koji je podržala fondacija FOSE (Friends of scouts of Europe) i omogućila da i deca koja ne pripadaju izviđačkoj organizaciji iskuse kako je to biti izviđač i noći provoditi u šatorima.

“Novina u našem radu jeste uključivanje dece iz ruralnih sredina s ciljem da im predstavimo svoj program, a samim tim damo priliku da vide, probaju i nauče nešto novo i korisno, i da kvalitetno provedu svoje slobodno vreme”, kažu u Izviđačkom odredu “Lola”.

NeanderKamp i logorska vatra; Izviđački odred "Lola"
NeanderKamp i logorska vatra; Izviđački odred “Lola”

Zašto postati izviđač novajlijama priča izviđač Andrija Radičković.

“Ne može svako da razume taj osećaj zadovoljstva kada onako pretovaren rancem i opremom odeš negde gde nikada nije ljudska noga kročila, kada sa tog mesta vidiš ceo Niš ili panoramu bilo kog drugog grada, kako se proteže od severa do juga i od istoka pa sve do zapada. Nađeš neko fenomenalno mesto, rasklopiš šator, založiš nikada prevaziđenu logorsku vatru i kao šlag na tortu,sa društvom sedneš u krug, družite se, šalite svirate gitaru i pevate i vi i priroda oko vas. Jednostavno neopisivo”, priča izviđač Andrija.

Odred izviđača „Lola“ iz Niša je neprofitna organizacija koja se bavi vaspitanjem dece i omladine. Sa preko 250 članova i aktivnostima koje organizuju, jedan su od najbrojnijhi odreda na teritoriji Republike Srbije.