Kulturno proleće all italiana: Crtani La Linea u Nišu

La Linea u Nišu
La Linea u Nišu

Mladi ambasadori u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, bioskopom Kupina i Univerzitetskom bibliotekom “Nikola Tesla” i ove godine organizuju promociju italijanske kulture u Nišu od 17. aprila do 1. maja.

“Za sve one koji žele da se upoznaju sa italijanskom kulturom, muzikom, filmovima, istorijom i kulturnim nasleđem ove mediteranske zemlje, donosimo dašak Italije ovog proleća u Niš”, kažu organizatori.

Program počinje 17. aprila od 18h u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ otvaranjem izložbe „Živeo Kavandoli“ u kojoj učestvuje preko 100 međunarodnih umetnika, karikaturista i animatora koji su svojim delima reinterpretirali crteže ili figuru Kavandolija.

Predavanje o italijanskom jeziku i kulturi

Od 18:15h biće održano predavanje direktora Italijanskog instituta za kulturu Davidea Skalmanija o italijanskom jeziku i kulturi.

Davide Skalmani je filozof, autor velikog broja istorijskih i filozofskih knjiga i stručnih tekstova. Predavao je na Univerzitetima u Seulu, Bostonu i Madridu. Od 2015. godine je direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Izložba “Živeo Kavandoli”

Izložba “Živeo Kavandoli” predstavlja omaž velikom strip autoru Osvaldu Kavandoliju (1920 – 2007), italijanskom animatoru, reditelju i karikaturisti, poznatom pre svega po tome što je stvorio i animirao lik iz crtane serija La Linea.

Kavandoli je stvorio La Linea 1969. u reklamne svrhe za italijanskog proizvođača bele tehnike, ali se ubrzo potom strip preselio na male ekrane i postao poznat širom sveta.

Ova animirana serija koja je “prošetala” u više od 250 epizoda, obeležila je detinjstvo mnogih generacija.

Glavni lik je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji i u neprestanoj je komunikaciji sa svojim autorom. Reč je o proizvodu ekstremne grafičke sinteze. Priče koje nam intrpretira predstavljaju tragikomične situacije svakodnevice prosečnog čoveka.

Kavandolijeva ruka se s vremena na vreme pojavljuje u kadru kako bi bila u interakciji sa svojim likom, stvarajući prepreke ili rešavajući za njega određene situacije sa samo nekoliko poteza olovke.

La Linea je dakle neodvojiva od svog autora koji je obeležio italijansku istoriju grafike i dizajna, masovnih komunikacija kao i italijansku kolektivnu svest.

Izložba će biti otvorena do 1. maja u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“.

Italijanski filmovi u Domu Vojske

Od 22. do 24. aprila biće prikazan ciklus italijanskih filmova u maloj sali Doma Vojske. 

Na programu će biti:

  1. april 20h „Dečko od zlata“ 

Film prati Davida, kopirajtera kopirkača čiji je otac bio filmski scenarista. Nakon očeve smrti, David ostavlja sve što ima i kreće u Rim, gde se sreće sa glumicom koja je postala izdavač po imenu Ludovica, koja želi da objavi autobiografiju svog oca. 

23. april 20h „1200 kilometara lepote“

Dvanaest stotina kilometara je dugačka Italija, od planinskih delova severno do Južnog mora, od belog snega do plavog mora. Pogledajte Italiju sa pogledom u prošlost, prepunu očekivanja i projekciju budućnosti, povratak u lepotu. Film govori o izlasku na poluotok posebno izrađenog u dokumentima Istituto Luce, u čijem arhivu se pojavljuje Italija od početka dvadesetog veka, i putovanje do našeg vremena.

24. april 20h „(Ćerkin) prvi put”

Hiper-anksiozan kontrol-frik otac otkriva da će njegova tinejdžerka po prvi put imati seks. U panici organizuje večernju zabavu sa nekim prijateljima kako bi je odvratiti.

Svi filmovi su sa srpskim titlom. Ulaz na svaku projekciju je 100 dinara.

Muzičko veče

Za kraj nas očekuje specijalni doživljaj i uživanje u muzici italijanskog muzičara Matije Zanate 25. aprila od 20h u kafe baru „Julijan Djupon“.

Posetioci će imati priliku da čuju različite muzičke stilove profesionalnog pevača i umetnika čiji repertoar obuhvata italijansku tradicionalnu, pop/rock i kantautorsku muziku.

Matija Zanata će predstaviti širok repertoar tradicionalne muzike (O sole mio, Santa Lucia, O’ Surdato ‘nnamurato, Core ‘ngrato, Malafemmena, Funiculì Funiculà…), kantautorske muzike (Arakri, Dala, De Andre, Modunjo, Paoli, Konte,…) i popularnih kancona (Ramacoti, Zukero, Ranijeri, Al Bano,…).Ulaz na koncert je slobodan!

Global Digital Clinik