Jezici bez granica: Učenici Ekonomske škole eTwinning ambasadori

jezici bez granica
Ekonomska škola Niš

Jezici bez granica i Međunarodni dan maternjeg jezika 2020 su eTwinning projekti na kojima su radili, učenici Ekonomske škole Niš.

Jezici bez granica i Međunarodni dan maternjeg jezika 2020 promovišu priznavanje i poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti. Ideje projekata jesu da učenici pripadnici različitih kultura promovišu svoje maternje jezike na zabavan i inovativan način.Cilj je da nauče kao da očuvaju autohtono nasleđe. Kulturna i jezička raznolikost jesu ključni u očuvanju razlika u kulturama i jezicima, koji njeguju toleranciju i poštovanje drugih.

Tim Ekonomske škole iz Niša završio je ovih dana dva eTwinning projekta u saradnji sa OŠ “Drežnica” iz Mostara, iz Bosne i Hercegovine. Tim čine: Jana Cekić, Iva Igić, Isidora MIlosavljević, Milena Miljković, Antonio Pavlović, Branko Milenković i Dimitrije Miljković. Njihov mentor bila je OliveraArizanović, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Evo šta kažu mladi ambasadori

„Međunarodni dan maternjeg jezika 2020“ je inkorporiran u strategiju kojom UNESCO proslavlja miran dijalog, a „Paleografski ambasadori – Jezici bez granica 2020“ nam je otvorio prostor za proučavanje istorije jezika na prostorima na kojima živimo, kaže naša sagovornica Milena iz eTwinning tima Ekonomske škole.

Njena drugarica Isidora je ponosna na rad svog tima i kaže: „Ozbiljno sam se zaljubila
u paleografiju. Studiraću srpski jezik i književnost i nadam se da ću se baviti ovom sferom, odnosno naukom.“

Za Branka je ovo je istinski vredno iskustvo jer je svašta naučio kao paleografski ambasador. Jana Cekić nam objašnjava: „Volim da se takmičim i učestvujem u projektima jer su to posebni vidovi učenja. U ovom projektu sam imala mogućnost da povezujem istoriju jezika i ekonomiju i mnogo sam zadovoljna jer sam otkrila neverovatne mogućnosti za kreiranje poslovnih ideja u vezi sa tradicijom“.

„Divne mlade prijatelje sam stekla tokom ovog projekta. Naučila sam dosta toga što mi je bilo nepoznato. Spoznala sam šta znači biti deo jedne jezičke porodice. Mostar, Zagreb i Skoplje su mi postali bliži. Prezadovoljna sam“, saopštava Milena. Iva Igić dodaje: „Šta reći, baš mi je prijalo da istražujem i zabavljam se, a ustavari učim. U početku mi se onlajn okruženje činilo zbunjujućim, ali sam brzo ovladala njime. Saznala sam zanimljive stvari i mada sam matematičar i ekonomista pre svega, vidim da je filologija vrlo zanimljiva nauka. Svi učesnici projekta su bili saradljivi i baš sam srećna što ću i ovo iskustvo poneti iz svoje škole“.

Za kraj priče Dimitrije sumira impresije: „Zanimljivo je raditi i istraživati na ovakav način. Meni ekonomisti je zadovoljstvo da eksperimentišem i ne budem samo u oblasti ekonomije. Ponovio bih učešće u etwinning projektu.“

Njegovu priču potkrepljuje Antonio Pavlović: „Lepo je znati da nisi sam ni
jedini u današnje vreme, kada učenje nije popularno, da ima i onih koji vole da uče. U dobrom društvu učenje ne samo da je lako, nego je i zabavno i baš sam zadovoljan što sam postao paleografski ambasador.“

Zadovoljna je, a kako i nebi bila, i njihova profesorka Olivera Arizanović

Ona kaže da su znanja koja učenik stiče u Ekonomskoj školi kvalitetna, funkcionalna, prilagođena potrebama novog pristupa studiranju, ali i uključivanju u radno okruženje. Ovo je škola, ističe, koja ima sluha za novo i drugačije, ali kao posebno važno potcrtava da se u Ekonomskoj školi odrasta u odgovorne ljude, koji znaju da su čovečnost i prijateljstvo najveća blaga koja se mogu steći, a to potvrđuju i ove eTwinning saradnje.

Global digital clinic