Izložba: „Konkordatska kriza u Nišu 1937. godine“ u Istorijskom arhivu Niša

Konkordatska kriza
Konkordatska kriza

U organizaciji Istorijskog arhiva Grada Niša i Arhiva Pravoslavne Eparhije niške u Istorijskom arhivu Niša od 29. novembra do 29. decembra 2021. godine, biće priređena izložba: „Konkordatska kriza u Nišu 1937. godine“.

Svečano otvaranje je u ponedeljak, 29. novembra 2021. godine, od 13 sati.

Autori izložbe su gospodin Dušan Andrejević, istoričar i arhivista u Istorijskom arhivu u Nišu i protođakon Dalibor Midić, arhivist Pravoslavne Eparhije niške.

Konkordatska kriza iz 1937. godine, prouzrokovala je jedan od najvećih verskih i političkih potresa u Kraljevini Jugoslaviji. Iako se o ovoj temi dosta pisalo, većina autora davala je svoj sud o centralnim događajima u Beogradu.

Dešavanja iz unutrašnjosti zemlje ostala su u senci „Krvave litije”, pa je malo kome poznato da je veliki broj Nišlija, novembra 1937. zajedno sa predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve protestvovao protiv ugovora između Kraljevine Jugoslavije i Vatikana. Tada je u Niš došao Sveti Sinod Srpske Pravoslavne Crkve.

Preko 300 sveštenika i 20.000 ljudi je izašlo na ulice da obeleži dvadesetdvogodišnji pomen sveštenomučenicima iz 1915. godine, ali i da pruži podršku borbi Srpske Pravoslavne Crkve protiv Vlade Kraljevine Jugoslavije i konkordata koji je želela da usvoji.

Istorijski arhiv Niš i Arhiv Pravoslavne Eparhije niške zajedničkim radom su došli do arhivske građe koja prati pomenuti događaj i koja će prvi put biti prezentovana javnosti.