Inspektor rada danas u “Šinvonu”

inspektor rada
Foto: PrtSc

Inspektor rada Odeljenja inspekcije rada Niš izvršiće danas vanredan inspekcijski nadzor kod poslodavca „Šinvon“ u Nišu.

Inspektor rada reagovaće zbog otpuštanja radnika putem SMS poruke, a posetu je naložilo Ministarstvo rada. Kada se utvrdi činjenično stanje, inspekcija će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti.

Podsetimo, firma „Šinvon“, druga „Jurina“ fabrika koja je otvorena u Nišu 2011. godine, putem SMS poruka je obavestila 188 radnika da zbog smanjenog obima poslovanja nije u mogućnosti da im produži ugovore.

Ovu vest saopštio je  Miodrag Stanković, opozicioni odbornik u Skupštini grada Niša, a potvrdili su je i radnici.

“SMS poruka je stigla u petak, 29. januara. Obavestili su nas da zbog smanjenog obima posla nisu u mogućnosti da nam produže ugovor. Rečeno nam je da se javimo kadrovskoj službi radi preuzimanja dokumenata i razduživanja. Nisam očekivao takvu poruku ni od lidera, ni od trenera, ni od menadžera, jer nije bilo apsulutno nikakvog razloga. Ostajali smo i prekovremeno, neki su išli i u fabriku u Rači, 200 kilometara odavde, kada je bilo potrebno da obave neke poslove”, rekao je jedan od radnika koji je ostao bez posla.

Sinvon
Foto: Privatna arhiva

Neki od radnika koji su ostali bez posla, a koji su hteli da pitaju za razloge, juče su već na kapiji dobili otkaze ugovora.

“Čekao sam na kapiji sat vremena a onda su mi dali samo rešenje o otkazu ugovora. Šta da kažem, radio sam tri i po meseca kao budala. Nadao sam se da ću da ostanem. Prvo sam bio raspoređen, pa neraspoređen. Već četvrti put gubim posao. Noću ne mogu da spavam. Do zadnjeg dana sam radio na liniji svoj posao pošteno, znaš kako mi je krivo”, rekao je jedan od radnika.

U petak 188 radnika “Jurine” fabrike SMS-om dobilo otkaz