I ove godine Belmužijada u Svrljigu: Koncerti i Sabor gajdaša

Belmuž, specijalitet Svrljiga

Kao i prethodnih, tako i ove godine, “Belmužijada“ će biti održana prvog vikenda u avgustu.

Kako nezvanično saznajemo, sve goste na 13. Belmužijadi zabavljaće Lepa Brena, Sanja Ilić & Balkanika, kao i Ljuba Lukić koji će pevati prve večeri.

Belmuž je pastirski specijalitet koji se već vekovima priprema u domaćinstvima na Staroj planini. On se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.

Pored brojnih prodajnih i izložbenih štandova, raznih takmičenja koja se svake godine održavaju na SC “Pastirište” u Svrljigu, posetioce očekuju i Sabor gajdaša balkanskih zemalja.

Podsetimo, prošle godine je ova privredno-turistička i kulturna manifestacija trajala tri dana, a prema procenama nadležnih Svrljigom je u toku trajanja manifestacije prodefilovalo i do 100.000 ljudi.

Koncert treće večeri manifestacije; Foto: Svrljiške novine
Koncert treće večeri manifestacije; Foto: Svrljiške novine

Najviše gostiju bilo je iz Niša, Knjaževca, Vranja, Kladova, Negotina, Bujanovca, Pirota, Paraćina, Ćuprije, Prokuplja, Pančeva, Beograda, Novog Sada itd. a najposećeniji je bio koncert Dragane Mirković, koja je nastupala treće večeri manifestacije.

Pokrovitelj manifestacije Opština Svrljig, organizator CTKS Svrljig.