Farmaceutski fakultet, Novi Sad – Međunarodna akademska luka

Geoge Nasrallah
Geoge Nasrallah

U laboratorijama i učionicama Farmaceutskog fakulteta, Novi Sad prethodnih godina, u belim mantilima, marljivo su vežbali i učili studenti iz Srbije, kao i budući farmaceuti i medicinski biohemičari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Makedonije. Prethodnih godina ponosili smo se statusom regionalnog fakulteta. Ipak, od ove godine, naš fakultet je postao akademski dom i studentima iz Kanade, Tunisa, Bangladeša i Grčke, koji sada zajedno sa drugim studentima dele svoje studentske dane, skripte, iskustva, bele mantile, učionice i laboratorije.

A svima njima, nekad na srpskom, a nekad na engleskom jeziku, predaju naši profesori. Neki iz Srbije, a neki i iz Amerike, Velike Britanije, Nemačke, Singapura, Hrvatske. Svi zajedno, profesori sa svojim raznovrsnim perspektivama i globalnim ekspertizama i studenti iz različitih delova Srbije, Balkana, Evrope i sveta, ujedinjeni u plemenitosti profesije, započinju novu eru razvoja fakulteta. Tranziciju iz regionalnog u međunarodni fakultet. Ovako obogaćena akademska zajednica, metaforički bi se mogla uporediti sa brodom, koji isplovljava iz regionalne, a ulazi u luku gde usidreni stoje fakulteti sa statusom međunarodni.

Čvrsto verujemo da u novoj luci naši studenti mogu bolje da sagledaju globalne perspektive i dublje razumeju različite kulture, da izgrade međunarodnu mrežu kontakata koja im može biti korisna u budućoj karijeri i da kroz stečene veštine i znanja relevantna na globalnom nivou, budu konkurentniji na međunarodnom tržištu rada.

U školskoj 2023/24 godini Farmaceutski fakultet Novi Sad upisao je prvu generaciju studenata koji nastavu pohađaju na engleskom jeziku, a kakvi su utisci George-a, našeg studenta iz Kanade, pročitajte u nastavku teksta.

FFNS: Kako biste opisali svoju prvu godinu studiranja u Srbiji?

George: Moja prva godina studiranja u Srbiji bila je zaista dobra jer su svi profesori bili veoma voljni da nam pomognu i to je olakšalo naše učenje i nije bilo tako teško iako smo morali da učimo za mnogo ispita, ali je bilo veoma dobro jer je okruženje veoma lepo.

FFNS: Koja je stvar koju ćete poneti kao uspomenu na studiranje u inostranstvu?

George: Najjači utisak koji ću poneti iz Srbije je da su svi ljudi veoma ljubazni i voljni da pomognu. I zaista volim ovdašnju tradiciju i osećam se kao kod kuće.

FFNS: Kako ste se odlučili da dođete u Srbiju da studirate?

George: Tražio sam po celom svetu farmaceutski fakultet koji će me akademski i profesionalno unaprediti, i onda sam od prijatelja dobio preporuku da postoje programi u Srbiji i zapravo sam malo istraživao i shvatio da je obrazovni sistem u Srbiji veoma dobar. Shvatio sam da će ovo biti najbolja opcija na mom životnom putu ka farmaciji kao budućoj karijeri.

FFNS: Koji vam je omiljeni predmet na Farmaceutskom fakultetu?

George: Nemam baš omiljeni predmet na Farmaceutskom fakultetu jer osećam da je farmacija tako široko polje i želim da naučim svaki predmet i dam sebi priliku da naučim ponešto od svakog. Tako da su svi veoma dobri.

FFNS: Koliko vam znači mentorstvo tokom studija?

George: Mentorstvo mi je veoma važno tokom studija jer mi daje priliku da blisko sarađujem sa ljudima iz sveta farmacije i oni me usmeravaju u pravom smeru, tako da imam veće šanse da izvučem maksimum iz svog studiranja.

FFNS: Da li je Farmaceutski fakultet, Novi Sad ispunio Vaša očekivanja?

George: Farmaceutski fakultet Novi Sad je ispunio moja očekivanja jer su mi dali mogućnost da nastavim školovanje u farmaciji na višem nivou, zbog čega sam veoma srećan.

Global Digital Clinik