Evropska unija nastavlja sa ulaganjima u Niš

Foto - Grad Niš

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišla je sa šefom Delegacije odeljenja za saradnju EU Nikolom Bertolinijem Lutkarsko pozorište, Centar za socijalni rad i Degustacioni centar “Zalogaj juga”, gde Grad u saradnji sa EU radi na projektima povećanja energetske efikasnosti, zaštiti porodice i proširenju tržišta i usluga u ugostiteljstvu. Od 2010. EU je Niš podržala sa 47 projekata kojima se poboljšavaju uslovi života u Nišu.

“U godini kada Pozorište lutaka obeležava 65 godina postojanja ono će biti rekonstruisano i 30.000 dece koja godišnje prođu kroz ovo pozorište ima najbolje uslove da uživaju u lutkarske predstave. U Centru za socijalni rad EU nam pomaže da zaštitimo mlade od zlostavljanja. Treći projekat je takođe važan. U Degustacionom centru ljudi od zanata podučavaju i prekvalifikuju ljude koji će moći da rade u oblasti ugostiteljstva, a turisti da uživaju u zalogajima juga”, istakla je Gradonačelnica Sotirovski.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini je naglasio da je akcenat ovih projekata stavlja na decu i kulturu.

Prema njegovim rečima Niš, kao jedan od najvećih gradova Srbije, poseduje značajne potencijale i sprovodi velike inicijative. Istkao je da je Niš više napredovao od većine opština u Srbiji.