Etno sajam “Etno susreti – Niška Banja 2019”

Etno susreti Niška Banja
Etno susreti Niška Banja

Tradicionalni Etno sajam pod nazivom “Etno susreti – Niška Banja 2019”, održaće se dvanaesti put po redu, od 06. do 08. septembra 2019. godine.

Na glavnom banjskom šetalištu, više od stotinu udruženja, samostalnih izlagača i zanatlija, predstaviće radove domaće radinosti, suvenire i razne druge narodne rukotvorine.

Na manifestaciji sa tradicijom dugom dvanaest godina, će se predstaviti i vrsni kulinari koji će pripremati specijalitete nacionalne kuhinje, kao i proizvođači meda, pčelinjih i biljnih proizvoda. Sajam je revijalno-takmičarsko-prodajnog karaktera i odlična je platforma za prezentaciju malih privrednika i njihovih proizvoda.

Izlagača je najviše iz našeg kraja, mada će ih biti iz čitave Srbije.

Pored njih na Sajmu će i brojne Turističke organizacije iz Srbije predstaviti svoje ponude.

Tema ovogodišnjih susreta je “Košulja bela – od rođenja do sudnjeg dana”.

Prvog dana održaće se takmičenje u oblasti domaće radinosti. Stručni žiri sastavljen od etnologa, ocenjivaće košulje u dve kategorije – “Otrgnuto od zaborava” gde će se ocenjivati ručno tkane i vezene bele košulje sa svim ukrasima i dodacima isključivo ručne izrade, i “Najkompletnija i najlepša bela košulja vezena ručno”.

Drugi dan Etno susreta rezervisan je za pletilje, vezilje i predilje, među kojima će se birati najspretnija i najbrža. Istog dana biće organizovano i takmičenje pod nazivom “Slatka mašta” u okviru kojeg će se domaćice takmičiti u spremanju kolača i slatke zimnice.

Treći dan sureta, počeće “Lovačkim urankom”. Taj deo programa biće organizovan u saradnji sa Lovačkom sekcijom “Niška Banja”, a učestvuju lovačka udruženja iz cele Srbije. Na šetalištu će biti pripreman čuveni lovački gulaš u kotliću i drugi lovački specijaliteti, koji će, takođe, ocenjivati stručni žiri i dodeliti im nagrade.

U okviru Etno susreta biće održan Veliki festival folklora, peti po redu, pod nazivom “Folklorijada-igrom do pehara”.

Folklorne grupe će se takmičiti u tri kategorije, koje će, svaka u svom danu, prezentovati igre i autentičnost narodne nošnje kraja iz kojeg dolaze.

Organizator manifestacije je Udruženje žena “Kruna” iz Niške Banje, a pokrovitelj Gradska opština Niška Banja.

Exe-Net