Električni trotineti „ulaze“ u Skupštinu Srbije. Voziće se biciklističkom stazom

Foto - Pixabay images, useche70

Posle punih šest godina od kada su na ulicama Srbije, električni trotineti, Predlogom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja naćiće se i u skupštinskoj proceduri a glavna izmena je da će se oni voziti biciklističkom stazom, prenosi Euronews Srbija

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da vozači električnih trotineta više neće smeti da se kreću trotoarom niti drugim pešačkim površinama. Oni će se kretati biciklističkim trakama gde one postoje, a gde ne postoje, koristiće kolovoz bliže desnoj ivici u širini od jednog metra identično kao biciklisti.

„Inače, električni trotineti će smeti da se voze kolovozom samo ukoliko je na kolovozu ograničenje do 50 kilometara na čas. Praktično to znači da električni trotineti neće smeti da se voze kolovozom van naselja„, rekao je Okanović.

Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekla je za Euronews Srbija da su za nepažljive vozače definisane i kazne zatvora.

„Za nanošenje lakih telesnih povreda mogu odgovarati 30 dana pa i više, za nanošenje teških telesnih povreda od dve do osam godine zatvora i za nanošenje smrtnih povreda mogu da odgovaraju od dve do 12 godina zatvora“, rekao je Koković.

Ukoliko vozač upravlja lakim električnim vozilom na putu, moraće kod sebe da ima tehničku dokumentaciju o vozilu iz koje se mogu utvrditi tehničke karakteristike trotineta, kao što su snaga elektromotora, konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Na zahtev ovlašćenog lica biće dužan da ovu dokumentaciju pruži na uvid.

Još jedno pravilo biće i nošenje svetloobojenog prsluka prilikom kretanja kolovozom, osim u zoni usporenog saobraćaja. Ovu obavezu imaće i u uslovima smanjene vidljivosti kada se budu kretali biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom i zonom usporenog saobraćaja.

Po pitanju maksimalne brzine kretanja električnih trotineta Srbija sledi praksu zemalja EU. Tako je brzina od 25 kilometara na čas identična i u Luksemburgu, Irskoj i Španiji.

Preuzeto od Euronews Srbija