Der Špigl: Vučić iskoristio rupu u Ustavu, raste nezadovoljstvo zbog korupcije

Foto: Luftika.rs
Foto: Luftika.rs

Mnoge zemlje centralne i jugoistočne Evrope trenutno ograničavaju slobode svojih građana. Predsednik Srbije je, pak, otišao najdalje.

Kritičari govore o kršenju Ustava i o diktaturi. Aleksandar Vučić isprva se zabavljao krizom koronavirusa. Kada se njegov prijatelj, dr Nestorović, tokom konferencije za štampu izrugivao na „najsmešniji virus u istoriji“, Vučić se smejao – piše nemački „Špigl“.

To je bilo krajem februara. Preokret je usledio ubrzo. Vučić je proglasio vanredno stanje mimo parlamenta. Od tada su stupila na snagu masovna ograničenja osnovnih prava i javnog života – mada Srbiju još uvek relativno ne pogađa kriza ovog virusa.

Kako nemački list piše, Srbija se najviše udaljila od vladavine zakona. Opozicioni političari, aktivisti za građanska prava i nezavisni mediji jednoglasno govore o kršenju Ustava i državnom udaru koji je predsednik Vučić počinio, prenosi Direktno.

U Srbiji samo parlament može nametnuti vanredno stanje. Ali rupa u Ustavu omogućava i predsedniku da ako je parlament sprečen vanredno stanje proglasi zakonodavna vlast.

Vučić se pozvao na trenutnu zabranu okupljanja više od 50 ljudi zbog koje parlament ne može da zaseda, i sam proglasi vanredno stanje. Međurim, nije to prvi put da je predsednik prekršio Ustav.

Vučić je, na primer, šef „Srpske napredne stranke“ (SNS), iako mu Ustav ne dozvoljava da ima bilo koju drugu javnu funkciju osim predsedničke. Srpskom rukovodstvu ne smeta podrivanje vladavine prava.

Policijski čas je strožiji nego u ostalim zemljama koje su do sada malo pogođene – primenjuje se na građane svaki radni dan od 18 časova i ceo vikend, a za penzionere svaki dan od 00 do 24h.

Nekoliko osoba koje su prekršile karantinske uslove osuđeno je na zatvor, a za stotine se veruje u pritvoru. Suprotno tome, Vladini zvaničnici i aktivisti iz Vučićeve stranke više puta su bez posledica kršili pravila karantina.

Međutim, među ljudima raste nezadovoljstvo zbog korupcije i nedostatka sociološko-ekonomske perspektive. Organizaciju borbe protiv korone Vučić je predstavio kao da je zemlja u ratu i to sve više izaziva nezadovoljstvo u zemlji.

U međuvremenu, Parlament se u utorak ponovo sastao prvi put od proglašenja vanrednog stanja. Vlada Srbije nije dala objašnjenje zašto je to odjednom moguće uprkos zabrani okupljanja koja i dalje važi.

Izvor: Luftika.rs