Besplatan ulaz u sve objekte Narodnog muzeja Niš

sinagoga
Foto: Narodni muzej Niš

Narodni muzej Niš ove godine proslavlja 90 godina rada. Povodom proslave, ulaz u sve objekte Narodnog muzeja za sve individualne posete biće besplatan od 29. marta do 1. aprila 2023. godine.

Narodni muzej u Nišu osnovala je 1. aprila 1933. godine grupa zaljubljenika okupliena oko te godine osnovanog Muzejskog društva, čiji su najistaknutiji članovi ujedno bili i njegovi osnivači – Adam Oršić Slavetić, Rudolf Bratanić, Borivoje Gojković, Aleksandar Nenadović i Borivoje Popović.

Muzej je prvih meseci svog postojanja bio privremeno smešten u zgradi Učiteljskog doma i prvu izložbu postavljenu u ovom prostoru videlo je nekoliko hiljada posetilaca. Pola godine nakon svog osnivanja, 22. oktobra 1933. godine, Muzej se seli u kudu Hristoduluovih, kada je i zvanično otvoren pod imenom Istorijsko-etnografski muzej grada Niša.

Muzej u svojim fondovima danas ima preko 40.000 predmeta iz oblasti arheologije, numizmatike, epigrafike, istorije, istorije umetnosti i etnologije a poseduje i dve spomen-zbirke, Stevana Sremca i Branka Milikovića.

Posebnost Muzeja ogleda se u činjenici da se u njegovom sastavu nalaze i tri nepokretna kulturna dobra od izuzetnog znacaja: arheolosko nalaziste Medijana, spomenik Ćele-kula i Memorijalni kompleks „12. februar“

Radno vreme objekata muzeja možete pogledati na sajtu muzeja.