ZAŠTO VOLONTIRATI u stranoj zemlji? Ko su volonteri i šta oni imaju od toga?

Prezentacija programa volontiranja i praksi za studente u Nišu
Prezentacija programa volontiranja i praksi za studente u Nišu

Poslednjih godina studenti sve veću pažnju poklanjaju AIESEC programu Global Volonteer koji obezbeđuje multikulturalno iskustvo onima koji teže svom ličnom razvoju ali su i spremni da ostvare uticaj na svet.

Program ima za cilj da na jednom mestu poveže omladinu iz različitih delova sveta, koja će udruženim snagama raditi na nekom od projekata iz oblasti edukacije, ljudskih prava, turizma, marketinga i mnogih drugih.

Organizacija AIESEC već duži niz godina studentima širom sveta pruža brojne mogućnosti za razvoj kroz svoje programe stručnih i volonterskih praksi: Global VolonteerGlobal Entrepreneur i Global Talent.

Projekti su koncipirani tako da po završetku studenti imaju izgrađene liderske i komunikacione veštine, proširenu mrežu kontakta a pre svega iskustvo koje će pamtiti celog života.

Nezaboravno iskustvo Katarine i Nađe

Studentkinje Katarina Cenić i Nađa Đorđević su šest nedelja provele na praksi, a sada nam otkrivaju kako zapravo izgleda život u inostranstvu, kako je ovo iskustvo uticalo na njih, sa kojim su se izazovima susrele u Poljskoj odnosno Azerbejdžanu, i zašto su odabrale upravo te zemlje.

“Tokom šest nedelja iskusila sam život u poljskoj porodici, kao i sa drugim volonterima. Radila u gradovima Rabka-Zdroj i Vjelička, sa decom koja imaju od 5 do 14 godina. Ovim iskustvom sam naučila da se više uzdam u sebe. Postala sam snalažljivija i upornija u rešavanju problema. Kreiranjem i organizovanjem radionica osnažila sam svoju kreativnu stranu. Drago mi je što sam ostvarila svoju dugogodišnju želju”, kaže Katarina Cenić koja je bila u Poljskoj.

“Pre odlaska na praksu bila sam uzbuđena, brojala dane do polaska u zemlju vatre i vetra. Iako nisam ni znala gde idem i dobijala različite komentare svog okruženja, odlučila sam da se ne obazirem i krenem u jednu nezaboravnu avanturu. Već prve nedelje, kada sam upoznala sve te neverovatne ljude sa kojima sam radila, živela, putovala i smejala se do suza narednih 6 nedelja, bila sam ponosna na sebe“, priča Nađa  Đorđević koja je boravila u Azerbejdžanu.

Ona dodaj da joj je najveći šok bila izuzetno niska cena nafte i goriva, koja je niža od cene flašice vode.

“Moj projekat je bio da učinim Azerbejdžan popularnijim, pisanjem članaka, izveštaja i pravljenjem raznih reportaža. Ceo projekat je finansiran od strane Ministarstva za turizam i pokazao se veoma uspešnim. Tokom prakse moje samopouzdanje raslo je iz dana u dan i onaj strah na početku je nestao. Moja topla preporuka je da izađete iz komfor zone i učinite nešto za sebe i steknete divno iskustvo kao što ja mogu da se pohvalim”, dodaje Nađa.

Prezentacija programa volontiranja i praksi za studente u Nišu

Ukoliko želite slično iskustvo kao Katarina i Nađa posetite prezenataciju praksi za studente u Nišu koja će održati 28. marta od 18h u Univerzitetskoj biblioteci ,,Nikola Tesla’’.  

Prezentacija je namenjena svim mladim ljudima koji žele da obogate svoje iskustvo i provedu leto u svojoj omiljenoj zemlji, kažu u organizaciji AIESEC.

Zbog ograničenog broja mesta, neophodno je popuniti prijavu: Bit.do/GoGlobalEvent

Samo tokom prethodne godine, više od 33.500 studenata širom sveta je iskoristilo priliku volonterskih praksi, unapredilo sebe i ostavilo značajan trag u razvoju društva.

Global Digital Clinik