Veliki jubilej: 140 godina od osvećenja niškog Sabornog hrama

Saborni hram u Nišu
Saborni hram u Nišu; Foto: Turistička organizacija Niša

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija u nedelju Pravoslavlja SPC Eparhija niška obeležiće veliki jubilej 140 godina od osvećenja niškog Sabornog hrama.

“Prve nedelje Vaskršnjeg posta 25. februara 2018. godine sa početkom u 8:30 časova služiće se sveta Arhijerejska liturgija i u nastavku blagosloviće se slavski kolač povodom slave paraklisa  Sv. Simeona Mirotočivog pri Sabornom hramu”, kažu u SPC Eparhija niška.

Saborni hram u Nišu

Niški saborni hram kako svojom arhitekturom, kao i svojim ikonostasom zauzima značajno mesto u srpskoj istoriji umetnosti.

Gradnja crkve započela je 18. oktobra 1856. godine i trajala je do 1872. godine.

Osvećena je nakon oslobođenja od Turaka 1878. godine.

Zidovi hrama građeni su u raznim stilovima, od srpsko-vizantisjkog, islamskog, renesansnog do elemenata zapadnog baroka.

Svojom lepotom i neobičnošću svakako zauzima značajno mesto u razvoju moderne srpske arhitekture i predstavlja svojevrsnu prekretnicu u njenoj istoriji.

Grandiozni ikonostas crkve, velike umetničke vrednosti iz 1885. godine, većim delom je oslikao veliki srpski slikar Đorđe Krstić.

2001. godine je stradao u velikom požaru. Zahvaljujući donacijama i naporima građana Niša hram je arhitektonski obnovljen i restauriran.