Veče Mocarta: Prvi koncert Niškog simfonijskog orekestra u novoj godini

Prvi koncert Niškog simfonijskog
Niški simfonijski orkestar. Foto: Facebook

Prvi koncert Niškog simfonijskog orkestra u 2021. godini održaće se sutra, 21. januara u 19 časova.

Prvi ovogodišnji koncert Niškog simfonijskog orkestra održaće se 21. januara. “Povodom jubileja, 265 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta, NSO će vam predstaviti dela jednog od najvećih kompozitora u istoriji klasične muzike”, navode.

U prvom delu koncerta kao solista će nastupiti pijanistkinja Ženi Zaharieva, umetnica koja je kao solistkinja nastupala širom Evrope, SAD-a, Dalekog istoka i Afrike. Sarađivala je sa orkestrima iz Amsterdama, Moskve, Liježa, Berlina, Singapura…

Diplomirala je na Moskovskom konzervatorijumu Čajkovski. Ona je bila prva pijanistkinja koja je izvela čitav recital na posebnom klaviru Steinway & Sons Rhapsody. Klavir je napravljen u znak sećanja na kompozitora i pijanistu Georgea Gershvina 1998. godine u Steinway Hall, New York.

Inicirala je restauraciju legendarnog klavira Clare Schumann iz 1832. godine, koji se čuva u mestu Branitzschloss u Nemačkoj. Takođe je prva pijanistkinja koja je snimala i nastupala na njemu.

U drugom delu koncerta publici će se predstaviti duvačka sekcija NSO, koja će izvesti jedno od najvećih dela za duvače, Mocartovu – Serenadu br. 10, popularnu “Gran Partitu”.
Dirigent će biti Svilen Simeonov, a na programu su:
  • W. A. Mozart: Klavirski koncert br. 9, Es – dur; arr. Svilen Simeonov i
  • W. A. Mozart: Serenada br. 10 “Gran Partita”, B – dur, za duvače.

Cena karata je 400 i 250 dinara.

Možete ih kupiti svakog radnog dana od 08 do 15 časova na blagajni NSO (zgrada iza koncertne sale).

Zbog epidemioloških mera, zaštitna maska je obavezna za ulazak u koncertnu salu.
Dostava hrane u Nišu