Upoznajte se sa materijalima za posteljine

jorgani i posteljine

Na pakovanjima posteljine sve češće se, osim sirovinskog sastava i načina održavanja, nalaze detaljne karakteristike materijala. Ako kupujete jastučnicu, prekrivač, navlaku za jorgan ili set posteljine nekog od inostranih brendova, verovatno ćete pronaći nazive perkal, bambus, tensel, tvil… kao i oznake gustine tkanja. Šta to tačno znači i kave su osobine pojedinih materijala?

Krenimo od najpopularnijeg i najzastupljenijeg osnovnog materijala. To je, naravno, pamuk. Pamuk je prirodni materijal, prozračan, otporan na deterdžente za skidanje eventualnih fleka. Omekšava dodatno sa svakim pranjem, istovremeno ostajući izdržljiv. Na etiketi ponekad možete videti i kvalitet pamuka. Egipatski je najbolji zbog veoma dugih niti i verovatno, najskuplji. Poseduje glatku završnu obradu, veliku izdržljivost i otpornost na habanje. Ako kupujete svečani stolnjak , peškir ili luksuzni set prostirki za kupatilo, proverite – i oni mogu biti napravljeni od ove vrste pamuka.

Rame uz rame sa egipatskim je pima pamuk, takođe dugog vlakna, luksuzan ali nešto jeftiniji.

Aplend pamuk ima kraća vlakna i obično je on u proizvodima na kojima nalazite etiketu 100% pamuk. Aplend je manje mek, ali je trajan.

Flanel je pamuk specijalne obrade, koji pruža osećaj mekog i toplog materijala. Kod njega su vlakna iseckana i ogoljena kako bi bila deblja.

Žersej pamuk je rastegljiv i veoma praktičan, ali vremenom gubi formu i haba se. Žersej posteljina je manje izdržljiva od drugih pamučnih.

Osim pamučnih, u prodaji se nalaze i posteljine u kombinaciji pamuka i drugih materijala. U
poslednje vreme veoma je popularno dodavanje vlakana bambusa, tačnije bambusovog rajona, koji se dobija od celuloze bambusa. Bambus je prirodan, ekološki prihvatljiv, izdržljiv, mekši od lana, ne gužva se, prozračan je i pogodan za osobe koje pate od alergija.

Poliester može imati različite vrste obrade. U nekim slučajevima je grub, u drugima veoma mek i nežan, ali imajte u vidu da je to ipak sintetički materijal. Posteljina nema visoku cenu, lako se suši i ne gužva se, ali se fleke veoma teško skidaju. Najmekši i najfiniji poliester poznat je pod imenom mikrofiber.

Lan je hipoalergijski materijal, pogodan za osobe koje se znoje i upotrebu u letnjim mesecima, jer na specifičan način hladi. Platno je znatno grublje nego pamučno, nije mekše ni snežno belo ni posle više pranja, ali ako volite posteljinu prirodnog izgleda i karakteristika, obavezno nabavite bar jedan set.

Tensel je, takođe prirodan materijal, dobijen od pulpe jedne vrste eukaliptusa. Nije prozračan kao pamuk i lan, mek je, gladak, otporan na gužvanje i hipoalergijski.

Svilu ne treba posebno predstvaljati. Luksuzna posteljina od čiste svile od nedavno se može pronaći i u našim prodavnicama. Imajte u vidu veoma komplikovano održavanje.

Vrste tkanja i broj niti tkanina za posteljinu

Pored kvaliteta osnovnog materijala, dobro je poznavati i specifične vrste tkanja.

Perkal je prosto mrežasto tkanje – jedna nit iznad, jedna nit ispod osnovne daje materijalu mat i nešto oštriju površinu. Vremenom posteljina postaje mekša i sve prozračnija, ali je podložna gužvanju.

Saten tkanje je nežnije od perkala, veoma prozračno, prijatno i manje izdržljivo, a tvil ili keper je deblji, jeftiniji i manje se gužva.

Pomenimo ovde i frotir, od koga se prave prekrivači i pokrivači, peškiri ili se kombinuje u proizvodima kao što su jorgani platno frotir. Osnovne karakteristike su izvučene petlje, koje frotiru daju potrebnu mekoću i sposobnost većeg upijanja tečnosti.

Način tkanja materijala utiče na njegovu čvrstinu i debljinu, a samim tim i osećaj u kontaktu sa kožom, ali svako tkanje ima drugačije osobine kad se koriste različiti materijali.

Gustina tkanja, odnosi se na broj niti horizontalnih i vertikalnih, na kvadratnom
metru tkanine. Što je veći broj ona je izdržljivija i udobnija. Morate, međutim, porediti tkanine od istih osnovnih materijala.

Lan ima, generalno, manji broj niti od pamuka, tako da se ne mogu porediti
pamučne sa lanenim tkaninama.

Razmotrite prethodne karakteristike posteljine pre nego što odete u prodavnicu. Naizgled male razlike u materijalima nisu zanemarljive i mogu da znače veću udobnost, bolji i mirniji san.

Global Digital Clinik