U Urgentnom centru otkrivena spomen ploča u čast doktora Miodraga Lazića

doktor lazić spomen ploča
Foto: Zoran Bajić. Izvor: Facebook grupa Inicijativa za naziv Kliničkog centra Niš - dr Miodrag Lazić Laza

Na današnj dan, pre godinu dana od posledica koronavirusa preminuo je doktor Miodrag Lazić – Laza, ratni hirurg i direktor niškog Urgentnog centra. Na godišnjicu smrti, danas je u Urgentnom centru u Nišu otkrivena spomen ploča.

Doktor Miodrag Lazić – Laza, preminuo je 14. aprila prošle godine, posle 15 dana borbe sa koronavirusom.

U oproštajnoj poruci, on je između ostalog rekao da je „otišao časno pošteno“ i da je „kao direktor Urgentnog centra dva meseca pred penziju, stajao ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara“.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić rekao je da je doktor Lazić bio veliko ime srpske medicine, a možda i najveće svetske ratne hirurgije.

„Spasio je na hiljade ljudi u onom nesrećnom ratu. Bio je čovek koji nije štedeo sebe i koji je na kraju umro zato što nije štedeo sebe. Bio je kako je napisao u oproštajnom pismu, ‘uvek u prvim redovima’“, rekao je Perišić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je  Lazić bio doktor od velikog poverenja,  i da je nesebično pomogao svima.

“Želim kažem porodici da se obično kaže da vreme može da leči, ali to se ovog puta nije desilo. Ne postoje reči kojima može da se opiše doktor Laza. Ne postoje ni osećanja koja mogu da se opišu kada pomislim na njega. Dok sam dolazio ovde, vraćale su mi se slike koliko je samo puta bio sa nama. To je bio čovek koji je svakog sekunda bio ovde, koji je znao da reši situaciju i pomagao je svima“,rekao je Lončar.

„Uložio je sav svoj život i trud u osnivanje tog centra. Na ovaj način će zauvek da živi kroz ono što je stvorio“, rekla je ćerka doktora Lazića, Nina Vujošević.

Lazićeva supruga, Ana Lazić, zahvalila je  Udruženju penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije kao i portparolu tog udruženja Zoranu Bajiću, na svemu što su uradili da bi njen suprug dobio spomen ploču u Urgentnom centru.

Otkrivanju spomen obeležja prisustvovali su pored poredice i prijatelja doktora laze i ratni veterani, članovi organizacije „Ilidžanski borci“ iz Ilidže.