Troje Nišlija na krovu Afrike

Zastava grada Niša zavijorila se 22.oktobra 2022.godine na vrhu Uhuru (5895 m), najvišem na planini Kilimandžaro, u državi Tanzaniji i u celoj Africi.

Milica Komadinić, Ivica Đorđević i Miroslav Dokman bili su deo velike ekspedicije, od 11 učesnika i svo troje Nišlija savladali su sve izazove Kilimandžara.

Uspon je izveden Marangu trasom. Sve je počelo na Marangu kapiji, na oko 1800 metara nadmorske visine. U prvoj etapi, ekipa je prešla 8 km kroz džunglu i došla do Mandara koliba na 2700 m. Sledeća etapa od 12 km vodila je do Horombo koliba na oko 3700 metara nadmorske visine, kroz ređu šumu i pustinju. Odavde je izveden aklimatizacioni uspon do Zebrinih stena na 4200 metara nadmorske visine, i povratak na Horombo.

Od Horomba, ekipa se uputila do Kibo koliba na oko 4700 metara nadmorske visine, preko planinske pustinje, u dužini od 9 km.

Kibo je bio polazište za uspon na Uhuru vrh.

Završni uspon počeo je pre ponoći između petka i subote.
Bilo je hladno i vetrovito. Izuzetno je bila naporna i strma deonica do Gilmanove tačke na 5670 m. Savladana je za čak 6 sati, iako je duga tek 4 km.

Do vrha Uhuru preostalo je još 2 km, ali ovde je vazduh bio razređen i ekipa se otežano kretala.

Konačno, posle 8 i po sati teškog uspona, dostignut je krov Afrike.

A na vrhu Afrike, zaprošena je Jovana Bogojević, reprezentativka Srbije u rukometu, od strane Danijela Milovanovića.

Jovana se ranije već penjala na vrhove iz programa „Seven Summits“, na Elbrus i Mon Blan, Danijel prvi put na „Seven Summits“.

Od Nišlija, po prvi put na „Seven Summits“ zakoračili su Milica Komadinić i Ivica Đorđević, a Miroslav Dokman po treći ili četvrti put, zavisno kako se posmatraju vrhovi Elbrus i Mon Blan kao najviši vrhovi Evrope.

Tek, ovo je veliki, istorijski trenutak za sport u gradu Nišu.