SZO pozvala zemlje da pojačaju kontrolu zbog novog soja korona virusa

novog soja korona virusa
Foto: Ilustracija, Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je svoje članice u Evropi da “pojačaju kontrolu” zbog pojave novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji.

Nekoliko evropskih zemalja odlučilo je danas da obustavi vazdušne veze sa Vellikom Britanijom zbog otkrića novog soja korona virusa koji je “van kontrole”.

Novi soj virusa registrovan je u Velikoj Britaniji, ali i nekim drugim zemljama. Devet slučajeva zabeleženo je u Danskoj, i po jedan slučaj infekcije u Holandiji i Australiji, navela je SZO.

SZO je navela da prema prvim saznjanima, ta varijanta korona virusa bi mogla da bude zaraznija i mogla bi da ugrozi efikasnost nekig dijagnostičkih metoda.

Organizacija je dodala da nema dokaza da je novi soj korona virusa ozbiljniji oblik od kovid19. Navodi se da će biti dostupne informacije čim se dobija “jasnija slika karakteristika” nove varijante korona virusa.

“Širom Evrope, gde je prenos (korona virusa) široko rasprostranjen, zemlje moraju da pojačaju svoje postupke kontrole i prevencije”, navela je SZO.

U Engleskoj više od 1.000 slučaja zaraze

Ministar zdravlja, Mat Hankok, rekao je da su u najmanje 60 različitih lokalnih jedinica zabeležene infekcije novom varijantom korona virusa.

“Trenutno smo identifikovali preko 1.000 slučajeva zaraze novom varijantom pretežno na jugu Engleske”, rekao je on britanskim poslanicima u Donjem domu.

Međutim, naveo je da za sada “ništa ne nagoveštava” da bi ta nova vrsta mogla prouzrokovati teža oboljevanja ili da na nju vakcine neće uticati.

Izvor: Insajder

Global Digital Clinik