Sveti car Konstantin i carica Jelena, danas je slava našeg grada

Sveti car Konstantin i carica Jelena
Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene; Foto: Stevan Stojković

Pravoslavni vernici danas proslavljaju praznik Sveti car Konstantin i carica Jelena. Crkva je taj rimski carski par, sina i majku, proglasila svetiteljima, pošto je car Konstantin Prvi Veliki, Milanskim ediktom 313. dopustio hrišćanima slobodu ispovedanja vere.

Praznik Sveti car Konstantin i carica Jelena u Nišu se obeležava kao gradska slava.

Gradsku slavu čestitala i gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski

„Svim građankama i građanima Niša čestitam gradsku slavu – Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Niš je naša kuća. Čuvajmo je i činimo sve da ona bude još bolje i prijatnije mesto za život svih nas. Da bi nam bilo dobro, negujmo zajedništvo, solidarnost, budimo toleratni jedni prema drugima, priteknimo u pomoć onima kojima je ona potrebna. Pred opasnostima koje su se nadvijale nad nama znali smo i znamo da se ujedinimo, da saberemo sve naše snage u jedno i da se tako odbranimo i opstanemo.

Niš broji milenijume. Prikupljeno znanje i iskustvo ukazuje nam da samo mir i stabilnost donose prosperitet, a da deobe i razmirice uvećavaju i umnožavaju opasnosti.

Želim vam dobro zdravlje i spokojan život u Nišu koji vam sa svakim novim danom pruža ono su vaše želje, potrebe i interesovanja.“

Konstantin Flavije Valerije

Konstantin Flavije Valerije, potonji car Konstantin Prvi, rođen je 274. godine u Naisusu, sadašnjem Nišu. Posle očeve smrti, 306. godine, proglašen je za savladara severozapada Rimskog carstva.
Predvodio je vojsku u tri velike borbe: jednu protiv Maksencija, tiranina u Rimu, drugu protiv Skita na Dunavu i treću protiv Vizantinaca.

Milanski edikt doneo je 313. godine. Njime je ukinuo verske progone u rimskom carstvu i dozvolio hrišćanstvo. Kasnije se i sam krstio.

Gradio je hramove u – Jerusalimu, Carigradu, po njemu prozvanom Konstantinopolj. Potom u Rimu i Triru.

Njegova majka, carica Jelena, pronašla je ostatke časnog Krsta kod Jerusalima. Upokojila se 330. godine, njen sin devet godina kasnije. Sahranjen je u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Kao prvi hrišćanski car, veliki dobrotvor i ktitor crkve, Konstantin je nakon smrti kanonizovan. U pravoslavlju, poštuje se kao svetac i “ravnoapostolni car”.

Global Digital Clinik