Sveta Petka Trnova: Na današnji praznik žene ne rade

Sveta Petka Trnova
Sveta Petka Trnova

Sveta Petka Trnova, odnosno Sveta velikomučenica Paraskeva Rimljanka, obeležava se danas.

Sveta Petka Trnova se smatra ženskim praznikom, jer ga žene slave. Mnoge žene poste sedam dana kako bi se danas pričestile. Na ovaj praznik se ne prede, ne rade ručni radovi, ne mesi hleb, ne pere rublje, da ne bi trnela snaga. U nekim krajevima, ovaj praznik potnat je i kao Trnovica.

Mlade devojke, prema verovanju, danas treba da beru cveće i njime kite domove kako bi u njima vladali sloga i mir. Devojčicama se danas oblače nove haljine da bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Ko je bila Petka Trnova

U narodu neretko dolazi do zabune. Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru.

Mučenica Paraskeva, rodom Rimljanka, rođena je u hrišćanskoj porodici. Živela je u drugom veku. Posle smrti roditelja, podelila je sve što je imala siromašnima i zamonašila se.

Zbog svoje vere, često je bila mučena i zatvarana. Posečena je mačem, po naređenju kneza Tarasija, oko 140. godine. Sahranjena je u Trnovu, u crkvi sa njenim imenom. Kasnije su njene mošti prenete u Carigrad.

 

Global digital clinic