Sutra kreće upotreba hlorokina: Proizvedeno 372000 tableta

hlorokin

Proizvodnja leka hlorokin počela je pre nekoliko dana u Galenici. U Srbiju je iz Kine stiglo 160 kilograma supstanci potrebnih za proizvodnju leka. Njegova primena u lečenju korona virusa kreće sutra.

U Galenici je proizvedena prva količina leka hlorokin. Proizvodnja je počela u petak, 17. aprila, a potrebne supstance stigle su iz Kine. Do sada je proizvedeno 372000 tableta, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić. Dodaje da leka ima dovoljno, čak i u slučaju da se epidemija ponovo javi na jesen. Sve bolnice ravnomerno i kontinuirano dobijaju neophodne količine leka.

Hlorokin se koristi protiv malarije ali je i važan u terapiji protiv korona virusa. Dobijaju ga svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume bolničkog lečenja. Hlorokin se mora uzimati strogo kontrolisano i po uputstvima specijaliste. Kao i kod svakog leka postoje neželjena dejstva, a u kombinaciji sa nekim drugim lekovima može imati toksične efekte.

Lečenje krvnom plazmom je terapija koje je kineskim lekarima pomogla u borbi sa korona virusom. Osobe koje su imale virus, a kod kojih je dva puta potvrđen negativan nalaz mogu donirati krvnu plazmu. U njihovoj krvi nalaze se antitela koja mogu pomoći bolesnima da se izbore. Na sajtu donirajplazmu.gov.rs mogu se dobrovoljno prijaviti svi koji ispunjavaju uslove i žele da pomognu. Uslove za doniranje ispunjava svaka zdrava osoba koja je preležala COVID-19 starosti od 18 do 60 godina, sa više od 60 kilograma, bez hroničnih oboljenja (srca, pluća, bubrega i sl.) dijabetesa, autoimunih, malignih i drugih oboljenja. Osoba se može prijaviti za doniranje plazme nakon isteka 21. dana od drugog negativnog rezultata testa.

Doniranje se vrši u Zavodu za transfuziju krvi, a od sledeće nedelje to će biti moguće i u Kliničkom centru Vojvodine, rekla je Radojević Škodrić.

Autor N.M.

Dostava hrane u Nišu