Sutra “DAN D”: Otvaranje novog pogona Leoni, dolazak Vučića i veliki protest

Leoni
Foto: Leoni

Svečanim otvaranjem novog pogona u Nišu 25. aprila, kojem će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, završava se zadnja faza izgradnje ove Leonijeve fabrike, pod čijim krovom će posao naći 1.125 radnika. 

Generalni direktor Klemens Saks ističe da su dosadašnje investicije Leonija u Srbiji dostigle 75 miliona evra, i najavljuje nove.

Kada sledeće godine završe izgradnju nove fabrike u Kraljevu, ovaj proizvođač optičkih vlakana i kablova postaće najveći poslodavac u Srbiji sa više od 11.000 zaposlenih.

“Otvaramo u Nišu oko 20.000 kvadrata proizvodnih pogona, a kada završimo sa investicijom u Kraljevu, ukupno ćemo imati 110.000 kvadrata proizvodnih pogona u Srbiji i zapošljavaćemo između 11 i 12 hiljada ljudi”, kaže Klemens Saks.

Leoni je otvorio svoju prvu fabriku u Prokuplju 2009. godine, zatim 2014. u Malošištu u opštini Doljevac, a prošle godine u Nišu.

Dolazak Vučića u Niš

Prema najavama, otvaranje fabrike će biti u ranim jutarnjim časovima kada će se na poljani pored ove fabrike okupiti i mnogo pristalica predsednika Srbije.

Očekuje se da će predsednik Vučić ovom prilikom i da iznese stav i o slučaju niškog aerodroma.

Podsetimo, Gradsko veće je jednoglasno odobrilo predlog da se niški aerodrom „Konstantin Veliki“ preda na upravljanje državi.

Sednica Skupštine Grada Niša je zbog protesta koji su pokrenuli predstavnici inicijative “Ne damo niški aerodrom” odložena do daljeg.

VučVeliki miran protest građana povodom pitanja niškog aerodroma biće održan u 18 časova na Trgu kralja Milana.

Deset opozicionih stranaka i pokreta saopštilo je da podržava protest koji će Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” organizovati u Nišu.

Oni su najavili i protest na dan kada bude zakazana sednica Skupštine Grada Niša na kojoj će se odlučivati o sudbini Aerodroma, kao i tribinu u Skupštini Grada Niša na koju će pozvati sve niške odbornike i zatražiti od svakog pojedinačno da glasaju protiv poklanjanja niškog Aerodroma i pozvati ih na ličnu odgovornost.

Cilj protesta nije kontramiting

„Cilj protesta nije doček predsednika Aleksandra Vučića, niti kontramiting. O sudbini aerodroma ne odlučuje predsednik Vučić, već isključivo odbornici i odbornice grada Niša. Ovim protestom želimo da izrazimo svoje nezadovoljstvo uticajem centralizacije na odluke koje se tiču grada Niša i da pozovemo još jednom odbornike/ce da glasaju protiv poklanjanja JP „Aerodrom Niš“ Republici Srbiji“, ističu oranizatori protesta.
 
Pozivi na nasilje, incidente i provokacije se neće tolerisati, i svako ko ih zastupa biće udaljen sa skupa, jer takvi pozivi štete jedino Nišu, Nišlijkama i Nišlijama, navodi se u saopštenju Nacionalne koalicija za decentralizaciju.
 
„Molimo sugrađane/ke da ostanu hladne glave i da ne odgovaraju na bilo kakve provokacije. Ukoliko vidite bilo koga ko izaziva incidente, udaljite se od njega i obratite se obezbeđenju skupa koje će mu na miran način skrenuti pažnju da takvo ponašnje nije prihvatljivo“, dodaje se u saopštenju.