Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u onlajn formatu

susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Danas počinju Pedeset prvi susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Ovo je najznačajniji nacionalni lutkarski festival koji će zbog nepovoljne epidemiološke situacije imati onlajn izdanje.

Domaćin festivala Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije je Pozorište za decu Kragujevac. Ovo pozorište će emitovati sve predstave na zvaničnom YouTube kanalu Susreti Pozorišta svakoga dana u 19.00 časova.

Takmičarski program festivala:

  • Utorak, 20. april: „Kuku Todore“, Dečije pozorište Subotica
  • Sreda, 21. april: „Tiritarka Haragtar“, Dečije pozorište Subotica
  • Četvrtak, 22. april: „Ježeva kućica“, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin
  • Petak, 23. april: „Debela“, Pozorište mladih Novi Sad
  • Subota, 24 april: „Guliver“, Malo pozorište „Duško Radović“ Beograd
  • Nedelja, 25. april: „Ivica i Marica“, Poozorište lutka „Pinokio“, Beograd
  • Ponedeljak, 26. april: „Bambi“, Pozorište za decu Kragujevac
  • Utorak, 27. april: „Snežna kraljica“, Pozorište lutaka Niš

Snežna kraljica” je jedna od najlepših bajki Hansa Kristijana Andersena koju priča o pravom prijateljstvu i ljubavi čini izuzetnom.

Devojčica Gerda kreće na nepredvidivo putovanje puno opasnosti da bi pronašla svog prijatelja Kaja koga je otela i začarala zla Snežna kraljica. Na tom putovanju sreće nepokornu reku, luckastu čarobnicu, opasne, pomalo smešne razbojnike, irvasa Srelu, ruže koje pevaju, šašavog Gavrana i Garvranicu, Kralja, Princezu i Princa iz Smešnog kraljevstva, Laponku sa Severnog pola i na kraju se sukobljava sa Snežnom kraljicom. Ljubav i iskreno prijateljstvo su ono što pobeđuje zle sile, smiruje mora i oluje, donosi mir i radost.

Pozorište lutaka Niš: Premijera predstave „Snežna kraljica“

Ova bajka pokazuje koliko je važno imati pravog prijatelja koji je tu da nas razume i ohrabri, a ponekad kad se izgubimo, probudi i vrati u realnost. Da nas nauči sta je važno, a šta ne u životu. Da nas po potrebi i udari po ramenu, a da mi od toga ozdravimo.

Revijalni program biće održan u sredu, 28. aprila. Biće izvedena predstava u čast nagrađenih „Carev zatočnik“, Pozorište za decu Kragujevac.

Pozorište lutaka Niš će svakog dana na svojoj Facebook strani objavljivati najave predstava i sve važne informacije o festivalu.