Susret Jupitera i Saturna vidljiv sa Zemlje prvi put od 17. veka

susret jupitera i saturna
Foto: Ilustracija, istock

Susret, odnosno prividno međusobno približavanje Jupitera i Saturna će danas prvi put od 17. veka biti vidljivo sa svih mesta na Zemlji.

Dve planete koje svaka svojom orbitom obilaze oko Sunca, gledano sa Zemlje će se prividno poravnati jedna ispred druge i videće se kao jedna blistava zvezda, a ne kao dve. Biće na istoj liniji gledano sa Zemlje, ali medjusobno udaljene više od 700 miliona kilometara. Susret Jupitera i Saturna biće moguće videti po zalasku sunca svuda sa Zemlje, ukoliko nebo bude vedro.

Astronomi mejđutim kažu da takozvane “konjunkcije” dve najveće planete u Sunčevom sistemu nisu naročito retke. Jupiter dok kruži ko Sunca prolazi tačkom poravnanja sa svojim susedom Saturnom svakih 20 godina.

Ipak, ovog puta je specifično to što će “konjukcija” biti vidljiva golim okom.

“Retkost je to što će se približenost planeta videti na našem nebu”, rekao je profesor astronomije na Univerzitetu Vanderbilt, Dejvid Vajntraub. Dodaje da to svako “može videti samo jednom u životu”.

“Mislim da je ‘jednom u mom životu’ prilično dobra mera da se za nešto kaže da je retko ili posebno”, rekao je on.

Poslednji put kada je svuda sa Zemlje bilo moguće uočiti “susret” Jupitera i Saturna, bilo je jula 1623. godine. Ipak, tada je bilo gotovo nemoguće videti približavanje zbog blizine te tačke položaju sunca. Pre toga, konjukcija je bila vidljiva u martu 1226. godine.

Ova pojava biće uočljiva  ubrzo nakon zalaska sunca ukoliko se pogleda horizont na jugozapadu.

Za razaznavanje dveju planeta biće potreban bar dvogled, savetuje AP. Jupiter i Saturn će zapravo međusobno biti udaljeni više od 730 miliona kilometara, dok je Zemlja od Jupitera udaljena još 890 miliona kilometara.

Naredno približavanje vidljivo sa Zemlje očekuje se 15. marta 2080. godine.

Izvor: Beta

Dostava hrane u Nišu