Spisak mera koje ostaju i posle ukidanja vanrednog stanja

Foto: insajder.net
Foto: insajder.net

Sinoć je ukinuto vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa, pa od danas nema više ni policijskog časa.

Život se samo delimično vraća u normalu, ali na snazi ostaju mere kojih se mora pridržavati.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja će biti dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Vrtići počinju sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama. Vrtići će morati da poštuju propisanih 35 mera. Roditelji koji dovode decu u vrtić će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu, zajedno sa decom biti vraćeni kućama. Jedna od osnovnih mera je da će sva deca morati da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava. Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da će biti formirane male grupe u kojima neće biti više od petoro, šestoro dece, a starije grupe će moći da nose i maske.

I karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana će ostati na snazi, ali takve odluke će se razmatrati i usklađivati sa međunarodnim dogovorima i merama, rekao je član Kriznog štaba za suzbijaje koronavirusa Predrag Kon.