Sokolov kamen: Prolećni dan na Suvoj planini

sokolov kamen
Na vrhu. Foto: PD "Preslap"

PD “Preslap” organizovalo je uspon na Sokolov kamen, visok 1523 metra, na Suvoj planini. Ovaj vrh je oštar i kamenit, odličan vidikovac i jedno je od najatraktivnijih odredišta na planinama na jugu Srbije.

Lep, prolećni, osunčani dan iskoristilo je sedamdesetak planinarki i planinara. Trasa njihovog uspona krenula je od izletišta Bojanine vode, preko “kraljevog puta”, do prevoja Devojački grob, i dalje do vrha Sokolov kamen.

Od izletišta Bojanine vode, trasa uspona deli se ne tri celine. U prvom delu se ide širokim putem, sve do “kraljeve češme“. Ona je nedavano obnovljena, a posvećena je kralju Milanu Obrenoviću, oslobodiocu Niša. Zatim se ide znatno strmijom i užom stazom, koja je nazvana “kraljev put”, opet po Milanu Obrenoviću. Onse ovom deonicom, u proleće 1878. godine, popeo na Trem, najviši vrh Suve planine.

Kraljeva česma

Kako se “kraljev put” nalazi na severnom delu Suve planine, ovde je ostalo i snega i blata, a uzana staza je bila u određenoj meri i zahtevna za prelazak, zbog mogućeg otklizavanja. Zahvaljujući strpljenju i poštovanju uputstava vodičkog tima, savladana je i ova deonica, i družina je izašla na prevoj Devojački grob, koji razdvaja vrhove Trem i Sokolov kamen.

Već od prevoja, pa sve do Sokolovog kamena, snega nije bilo, a Suva planina bila je okupana suncem. To je dodatno motivisalo družinu da se uz izuzetno lepo raspoloženje popne na vrh.

Sa Sokolovog kamena, svi su uživali u panoramskom pogledu na grad Niš i brojne planine svuda unaokolo: Babičku goru, Seličevicu, Svrljiške planine, Staru planinu, Jastrebac, Kopaonik, Kukavicu, Radan, Ostrozub, Čemernik, Vardenik. Naspram Sokolovog kamena ukazao se i belopalanački greben Suve planine, sa vrhovima Divna Gorica i Rženac..

Osunčani vrh Sokolov kamen motivisao je planinarke i planinare da uživaju u svakom trenutku provedenom na ovoj zavidnoj nadmorskoj visini.  U povratku se išlo istom trasom. Poseban oprez ponovo je bio neophodan na još uvek klizavom “kraljevom putu”. Vodički tim je u svakom trenutku bio spreman da pomogne svakom učesniku, da savetuje i motiviše, a vodički tim akcije činili su Vladimir Mitrović i Uglješa Đorić.