Sezona respiratornih infekcija: Kako očuvati pluća?

kako očuvati pluća

Počinje sezona respiratornih infekcija. Svoj imunitet jačamo vitaminima, i konzumiranjem svežih namirnica. Pored toga, pred nama je još jedan problem, kako očuvati pluća?

Hladnije vreme u Srbiji donosi pogoršanje zdravstvene situacije u zemlji. U toku sezone grejanja, Niš postaje jedan od najzagađenijih gradova. Ako na to dodamo i uvek prisutne viruse i bakterije, predstavljamo pogodno područje za razvoj bolesti. Najjači udarac primaju naša pluća, jer se sve štetne čestice uglavnom nalaze u vazduhu. Pluća se prirodno sama čiste, ali ponekad im je potrebna mala pomoć. Mi ćmo vam pomoći da pronađete odgovor na pitanje- kako očuvati pluća?

 U nastavku vam dajemo par saveta koje možete iskoristiti u borbi za očuvanje pluća.

Inhalacija

Inhalacija, ili terapija parom jedan je od najboljih prirodnih načina da pročistimo naša pluća. Hladno i suvo vreme može da osuši membrane u disajnim putevima i smanji protok krvi. Para zagreva i vlaži vazduh i tako opušta disajne puteve.

Iako je sama inhalacija vodenom parom korisna, obično se u vodu dodaju eterična ulja. To može biti ulje eukaliptusa, nane, ruzmarina, čajevca

Odlična zamena za eterična ulja su sušeni bosiljak i morska so, koji se često nalaze u domaćinstvima.

Vežbe disanja

Kašljanje je prirodan način na koji organizam izbacuje toksine. Međutim, ukoliko dođe do kašlja, znači da se nismo pazili kako treba. Ono što možemo da uradimo za naša pluća jeste kontrolisano kašljanje. Kontrolisano kašljanje otpušta višak sluzi iz pluća i šalje je kroz disajne puteve i tako olakšava disanje. Evo kako se to radi:

  • sednite na stolicu i opustite ramena
  • savijte ruke preko stomaka
  • polako udahnite kroz nos
  • krenite polako da izbacujete vazduh kroz usta, naginjući se napred i blago pritiskajući stomak
  • namerno se zakašljite dva do tri puta prilikom izbacivanja vazduha
  • proces ponavljati nekoliko minuta

Takođe je važno ojačati pluća i povećati njihov kapacitet. To se postiže prostom vežbom. Prvo udahnite kroz nos. Zadržite vazduh u plućima nekoliko sekundi i onda kroz usta ispustite vazduh. Vreme izbacivanja vazduha bi trebalo da bude duplo duže od vremena koje vam je potrebno da napunite pluća vazduhom.

Čajevi kao prevencija

Čajevi se lako mogu ubaciti u našu svakodnevicu. Potrebno je samo 10 minuta da bi se skuvala jedna šolja, a benefiti su veliki. Za brigu o plućima preporučujemo:

Čaj od đumbira je odlično sredstvo za čišćenje pluća. Bogat je antioksidansima i pomaže izbacivanju svih toksina iz organizma, a najviše onih koji se skupljaju u plućima.

Čaj od žalfije olakšava iskašljavanje tako što razlaže sluz, a pomaže i kod astme, bronhitisa i opušta bronhije i olakšava disanje.

Čaj od belog sleza potpuno razlaže sekret i podstiče njegovo izbacivanje.

Čaj od koprive je najbolji za pušače i pasivne pušače.

Topli napici uvek pogodno deluju na organizam, tako da ne možete da napravite pogrešan izbor ako u svaki dan popijete makar po jedan čaj.

Ishrana

Kod prevencije bolesti, najvažnije su naše svakodnevne navike. Ishrana, kao ogledalo našeg zdravlja, može da pomogne i pri detoksikaciji pluća.

Unosite dosta selena, kroz ishranu, ali i putem suplemenata. Selen je antioksidans, daje elastičnost tkivim i jača plućnu maramicu. Brazilski oraščić obiluje selenom i dokazana je namirnica koja smanjuje rizik od pojave raka pluća.

Beli i crni luk treba jesti ako želite da očistite svoja pluća. Osim što pomažu u prečišćavanju, čuvaju zdravlje pluća.

Grejpfrut je veoma koristan za vaša pluća. Pomaže u čišćenju, smanjuje rizik od obojevanja od težih bolesti pluća i može pomoći u lečenju bronhitisa. Preporučuje se da jedete i narandže i sveže ceđeni sok od narandže.

Šargarepa čisti pluća, posebno kod pušača. Najbolje je piti sok od sveže šargarepe napravljen u kućnoj radinosti. Popijte čašu – čašu i po soka ujutru u toku doručka.

Đumbir je višestruko dobar za vaš organizam. Začinite jelo ili ga konzumirajte svežeg i budite sigurni da će pomoći da se vaša pluća očiste od toksina.

Ljute papričice i ljuto uopšte pomaže razlaganje sluzi i pomaže njeno izbacivanje. Zato kada jedete nešto veoma ljuto, osećate curenje iz nosa. Po istom principu se razlaže i sluz iz bronhija koju izbacite kasnije.

Med se savetuje kod svih respiratornih bolesti, jer oslobađa pluća od toksina i sluzi. Jedna kašičica ujutru svaki dan može mnogo da uradi za vaša pluća.

Jak imunitet: Najbolji saborac protiv bolesti