Šesti Forum mladih naučnika: “Ne rugaj se talentima”

Šesti Forum mladih naučnika
Šesti Forum mladih naučnika

Organizacija “Nađi Raula” iz Niša u saradnji sa Ambasadom Australije u Beogradu organizuje šesti Forum mladih naučnika.

Ovogodišnji slogan foruma je “Ne rugaj se talentima”. Forum se održava u četvrtak, 5. marta 2020. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Nišu.

Ideja o organizaciji Foruma mladih naučnika, potekla je od Jovana Milića, tada učenika Mašinsko tehničke škole “15.maj”.

Ovogodišnja država u fokusu foruma je: Australija.

Tema ovogodišnjeg foruma je: “Devojke u nauci. Ima li predrasuda i koliko je teško biti najbolja u nauci?”

“Ove godine smo se odlučili da promovišemo devojke u nauci. Tako da ćemo imati četiri heroine, četiri mlade i talentovane devojke, koje se bave naukom u svojim školama i na fakultetima. Želimo da ih osnažimo, ali i da motivišemo ostale da krenu njihovim stopama” – kaže Jovan Milić, idejni tvorac foruma i nastavlja: “Svi znamo za primer Marije Kiri, koja je bila francuska fizičarka i hemičarka. Znamo koliku je borbu i sama vodila, a opet istorija je pokazala koliko je uspešna bila. Koliko danas Marija Kiri imaju Srbija i Australija? Moramo da ih podržimo.” – zaključuje Milić.

Šesti Forum mladih naučnikaMeđu govornicama očekuju se i: Isidora Tasić, studentkinja Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, gde ima prosečnu ocenu 10,00 , Emilija Jovanović, studentkinja Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, inače studentkinja koja je predstavljala Srbiju na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika („International Conference of Young Scientists“), održane u Štutgartu.  Pored, Isidore i Emilije, na konferenciji će govoriti i: Sara Milošević, učenica Gimnazije u Inđiji, član regionalnog centra za talente „Beograd 2“ i osvajačica brojnih prestižnih medalja i Jelena Zdravković, učenica ETŠ „Mija Stanimirović“, koja je prošle godine predstavljala Srbiju na internacionalnoj olimpijadi iz robotike.

U  sklopu svečanog otvaranja Foruma, nastupiće Vojni orkestar i dečiji hor „Čarolija“. U planu je da ovaj hor izvede i numeru „Ne rugaj se“, kao deo istoimene kampanje. Horom će dirigovati Goga Stamenković, dog će Vojnim orkestrom dirigovati Kapetan Dejan Đorđević.

Na svečanom otvaranju očekuje se i premijera kratkometražnog filma “Prijateljstvo dva naroda. Prijateljstvo koje traje”.

Ovogodišnji forum mladih naučnika, održava se u četvrtak, 5.marta 2020. od 11.30h u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. Ulaz na događaj je slobodan uz prijavu na sajtu (findraoul), a organizatori pozivaju građane da posete ovaj događaj i podrže mlade talente i upoznaju se sa obrazovanjem u Australiji.

Exe-Net