Sedam motivacionih razloga zašto da se bavite sportom

Svi znamo da fizička aktivnost povoljno utiče na zdravlje, ali ponekad je teško da sport uvedemo u naš svakodnevni život.

Lekari Doma zdravlja Niš daju preporuke koje motivišu da počnete da vežbate i unapredite svoj život.

  1. Sport poboljšava zdravstveno stanje

Fizička aktivnost povoljno utiče na rad kardiovaskularnog kao i disajnih sistema, odstranjuje toksine iz tela, jača imuni sistem i produžava životni vek za sedam godina. Redovno vežbanje jača kosti, a u slučaju preloma, oporavak je brži. Posle sporta i varenje je brže. Ako želite zdrav i dugačak život, sport je vaš izbor!

  1. Možete očekivati i to da ćete bolje spavati

Vežbanje nas oslobađa od stresa. Vodite računa da od završetka treninga do termina za spavanje prođe minimum dva sata kako bi se organizam vratio u normalno energetsko stanje i kako biste mogli lakše zaspati.

  1. Efikasnija kontrola telesne težine

Sam sport ne garantuje gubitak telesne težine, ali zato vežbanjem sagorevate kalorije i oblikujete telo. Posle treninga osetićete da je i vaš apetit drugačiji, više ćete želiti zdravu hranu.

Međunarodni dan sporta u Domu zdravlja Niš
Obeležavanje Međunarodnog dana sporta u Domu zdravlja Niš
  1. Vežba doprinosi boljoj koncentraciji i mentalnom zdravlju

Ljudi koji su fizički aktivni ređe pate od depresije i drugih srodnih psihičkih poremećaja.

  1. Vežbanje poboljšava raspoloženje

Dokazano je i to da telo pamti blagodeti redovnog vežbanja i da ćete se nakon izvesnog vremena bolje osećati u sopstvenoj koži. Fizička aktivnost podstiče različite moždane hemikalije koje mogu da utiču na to da se osećate srećnije i opuštenije. Takođe, možete se osećati bolje u pogledu svog izgleda i mišljenja o sebi, što pozitivno utiče i na vaše samopouzdanje.

  1. Imaćete više energije

Brzo se umarate? Redovna fizička aktivnost poboljšava snagu vaših mišića i povećava izdržljivost. Pored toga, vežbanje i fizička aktivnost dovode kiseonik i hranljive materije do tkiva i pomažu da vaš kardiovaskularni sistem radi efikasnije.

  1. Vežbanje je zabavno

Sa fizičkom aktivnošću imate mogućnost da provedete vreme sa svojim dragim osobama u veseloj atmosferi. Isprobajte više tipova sporta da biste našli koji vid fizičke aktivnosti Vam najviše odgovora. Posetite kurs plesa ili se pridružite nekom sportskom timu.

Važno je da imate realan i pozitivan stav prema svom telu i vežbanju. Budite spremni da promenite ishranu radi svog zdravlja, da pre početka bavljenja bilo kojim sportom posetite svog izabranog lekara.