Savez samostalnih sindikata: Izjednačiti minimalac sa potrošačkom korpom

savez samostalnih sindikata
Foto: Savez samostalnih sindikata

Da minimalna zarada u Srbiji bude bar u visini potrošačke korpe, biće cilj Samostalnog sindikata u 2019. godini, rekao je predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, na svečanoj sednici u Nišu.

Jedna od poruka koja se mogla čuti na sastanku je da minimalna zarada jednostavno nije zadovoljavajuća. Na potrošačku korpu, koja iznosi nešto više od 36.000 dinara, dolazi minimalac od oko 27.000, što je razlika od skoro 10.000 dinara, rečeno je na sastanku.

I pored povećanja minimalca u poslednjem periodu, predstavnici Saveza samostalnih sindikata izjavili su da se borba nastavlja. Cilj je da se minimalac izjednači sa potrošačkom korpom.

Osim o ovoj temi, pričalo se i o Zakonu o agencijskom zapošljavanju. Ovaj zakon predviđa da će svi radnici, koji rade preko agencije, ubuduće imati ugovor o radu. Za takozvane „lizing radnike“ predviđeni su i isti uslovi rada kao za zaposlene kod poslodavca.

“Veoma je važno i donošenje Zakona o agencijskom zapošljavanju, a zadatak Sindikata je da se izbori da se ti radnici “ne tretiraju kao roba” koju poslodavac iskorišćava kad i kako želi”, istakao je Orbović.

Predsednica Saveza samostalnih sindikata grada Niša, Olivera Bobić, zadovoljna je što je u jednoj od privatnih kompanija u Nišu, Leoniju, nedavno formirana sindikalna organizacija. Organizovanjem sindikata u fabrikama može se povoljno uticati na status zaposlenih. Namera Saveza samostalnih sindikata je da se u većini stranih firmi formiraju sindikati.

“Pregovori su trajali dugo, a ovo je samo početak našeg cilja – da se u većini novootvorenih stranih kompanija formiraju sindikati”, rekla je Olivera Bobić.

Ona je istakla da će se u narednom periodu insistirati i na potpisivanju kolektivnih ugovora. Takođe će se raditi i na češćem održavanju sastanaka Socijalno-ekonomskog saveta. Za poslednjih sedam godina, ovaj Savet sastao se samo nekoliko puta. Upravo ovi sastanci su bitni pošto se na njima susreću granski sindikati, poslodavci i predstavnici vlasti.