Rebić: Vozač autobusa nije jedini krivac za nesreću

Vladimir Rebić
Foto: MUP RS

Direktor policije, Vladimir Rebić, izjavio je za RTS da vozač autobusa nije jedini krivac za saobraćajnu nesreću koja se dogodila u Donjem Međurovu.

Iako je ranije Rebić saopštio da je reč o propustu vozača, on ipak dodaje “da vozač nije jedini subjekt bezbednosti saobraćaja koji je pogrešio”.

Direktor policije rekao je da će istraga u narednom periodu pokazati koji su drugi konkretni razlozi nesreće. On podseća da vozač još uvek nije saslušan zbog teškog stanja u kojem se nalazi.

Rebić je podsetio da moramo imati na umu pravila saobraćaja, koja kažu da drumsko vozilo ima obavezu da ustupi prvenstvo šinskom. On dodaje i da je postojao i znak “stop”, ali i navodi da je, prema važećem zakonu, upravljač puta bio obavezan da postavi adekvatnu saobraćajnu signalizaciju, koja podrazumeva i svetlosni saobraćajni znak.

Ispitaće se odgovornost lokalne samouprave zbog obezbeđivanja prelaza. Kako kaže Rebić, mogući dalji koraci su i utvrđivanje odgovornosti nadležnih organa koji nisu kontrolisali rad lokalne samouprave. Precizirao je da se radi o nadležnom ministarstvu.

Mihajlović: Rampa zato što su građani tražili

U međuvremenu, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, rekla je da će za oko 15 dana biti gotovo postavljanje rampe. Ona je izjavila da se rampa postavlja jer “građani traže dodatno obezbeđenje na tom mestu”.

Na pitanje novinara N1 da li su stručnjaci zakazali, jer Železnice sada ipak postavljaju rampu, ona je odgovorila: “Nisu stručnjaci zakazali. Vlada Srbije je izdvojila ne samo 13 miliona evra, već blizu 50 miliona evra koje ulažemo od prethodne dve godine da dodatno obezbedimo pružne prelaze”.

Iako je teško povređeni vozač još uvek u komi, a odgovornost i dalje nije utvrđena, Mihajlović insistira da je odgovornost isključivo individualna.

“A vrlo dobro znamo čijom krivicom (se desila nesreća), koja nije krivica Železnice, hoćemo da obezbedimo prelaz zbog sigurnosti ljudi što je osnovni razlog”, rekla je ministarka. Ona je dodala da bi to bilo urađeno svakako u naredne dve godine jer su za rekonstrukciju pruge Niš-Brestovac izdvojena sredstva.

 

Dostava hrane u Nišu