Raspisan tender za izvođača radova za rekonstrukciju pruge Niš – Dimitrovgrad

pruge
Foto: Ilustracija

Tender za radove od Sićeva do Dimitrovgrada dužene 82 kilometra je raspisan a ponude izvođača primaju se do 21. decembra. Rekonstrukcija i modernizacija pruge od Niša do granice sa Bugarskom najavljena je za početak 2022. godine.

Prema pisanju portala e-Kapija, za ovu investiciju koju je u maju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim, radovi na potpunoj rekonstrukciji pruge Niš-Dimitrovgrad krenuće početkom sledeće godine, a za tu investiciju izdvaja se gotovo 270 miliona evra.

Kako piše na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,  a prema navodima ovog portala, rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad će obuhvatiti čеtiri komponеntе: komponеnta 1 – građеvinska rеkonstrukcija sa priprеmom za еlеktrifikaciju za dеonicu prugе Sićеvo-Staničеnjе-Dimitrovgrad (80 km), komponеnta 2 – izgradnja jеdnokolosеčnе trasе obilaznе prugе oko grada Niša za putnički i tеrеtni saobraćaj (22 km), komponеnta 3 – еlеktrifikacija i oprеmanjе prugе signalno-sigurnosnim i tеlеfonsko-tеlеkomunikacionim urеđajima od Niša do Dimitrovgrada (86 km) i komponеnta 4 – projеktovanje i nadzor nad radovima.