Rajko Dragićević zbirka pripovedaka „Šest brodova, šest čamaca i barka“

Foto: Rajko Dragićević
Foto: Rajko Dragićević

Rajko Dragićević, doktor, slikar, pisac i kako ga neki još nazivaju čudotvorac, izdao je zbirku pripovedaka „Šest brodova, šest čamaca i barka“. Dragićević svoju drugu knjigu opisuje kao knjigu o vremenu i trajanju naroda, na podlozi metafore čamca, broda i barke.

Stevan Bošnjak o Dragićevićevoj knjizi.

„Druga knjiga pisca Rajka Dragićevića je u znaku broja 13, najrazgranatijeg hrasta među brojevima, Igra sila i Irminsula, svetog drveta Zapisa …i zaista na šest brodova, šest čamaca i jednoj barki, kako se knjiga i zove, Dragićević je smestio kolosalan predački bagaž, znalački jezički pasažiran plahim nanosima novijih vremena čije doba kao da neumitno dolazi: posebno u završnoj priči o potopljenoj floti u dubinama Dunava. Knjiga „Šest brodova, šest čamaca i barka“  je štivo vredno čitanja i stalnog vraćanja tekstu i kontekstu, horizontali i longitudinali njegovoj. Topla mudrost koja iz knjige izbija je paočak u kolovratu vremena kojim plove reči kao brodovi. Ideje čija su vremena došla, pretočene u zapis su krila koja je promisao podarila ovoj knjizi. Učenici sazrevaju, dolaze učitelji. Čitajte Rajka Dragićevića i ovo divno štivo, u čekanju nove plovidbe i traganju za drugim, dalekim obalama, horizontima i granicama, onima gde u more utone sunce i onima još daljim u našim iščekujućim dušama.“

Rajko Dragićević rođen je 23. aprila 1960 godine u Sisku u Hrvatskoj. Bavi se slikarstvom od 1972. godine.

Završio je Medicinski  fakultet u Nišu 1985. U toku studija i kasnije u tri navrata je bio urednik likovnog programa SKC-a Niš.

​U periodu 1991- 1995. bio je vlasnik i glavni urednik izdavačkog preduzeća Dom iz Niša. U tom periodu objavljuje haiku poeziju u „Haiku Novinama“ i antologiji haiku poezije „Grana koja maše“

Imao je nekoliko samostalnih izložbi, a više desetina grupnih. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Nagrađen je trećom nagradom za dizajn knjige na sajmu knjiga u Beogradu 1993.

​Od 2007. bavi se akupunkturom, kvantnom medicinom i drugim alternativnim granama medicine u ordinaciji „Makroskop“.

Prvu knjigu proze “Čučuk Stana i druge priče“ objavio je januara 2021. godine.

Drugu knjigu, zbirku pripovedaka „Šest brodova, šest čamaca i barka“ izdata je u novembru 2022. godine.