Rado ide Srbin u vojnike?

vojni analitičar
Foto: http://www.vs.rs/

Kao u kultnom filmu “Povratak u budućnost”, mi smo uspeli da se vratimo u prošlost. Ustaj vojsko! Odjeknuće u glavi svim mladim muškarcima. Neki će se veseliti dolazećoj disciplini i vrednom radu koji neminovno sve čeka, dok će se neki osetiti kao na robiji i kazni koju moraju da odsluže.

Sve je rešeno u Srbiji, sve nam je po meri. Jedini problem u državi je ta čuvena nedisciplina mladih, stoga se oni moraju vaspitati starijim metodama 20. veka, a to je naravno vojska. Pošto je obrazovanje poniženo do dna, ovo je rešenje sadašnje vlasti da se nosi sa ogromnim problemom koji muči ovu zemlju već godinama.

Kada bi se pisao priručnik kako skrenuti sa teme, mi bi smo bili idealni autori tog remek dela. Inflacija, svetska kriza zbog sukoba u Ukrajini, svetska pandemija kao i mnoge druge afere u unutrašnjosti, rešavamo uvođenjem vojnog roka u trajanju od 90 dana. Ovakav potez je nedvosmisleno promašen i zaostao. Profesionalna vojska po svemu sudeći nije dovoljna, stoga će se na leđima studenata i srednjoškolaca staviti breme odbrane sjaja srpske vojske. Uz sve to ovakvi projekti zahtevaju velike finansijske troškove, na šta još uvek nismo sigurni da je država sposobna, uzevši u obzir strmoglave poraste cena hrane, goriva i svih ostalih potrebština.

Iako se zakon još uvek nije usvojio i tek treba ići na stručnu raspravu, nameće  se pitanje da li je to zaista neophodno i zašto se ne ostane pri dobrovoljnom služenju vojnog roka.