Pružimo maloj Teodori šansu da živi: Za operaciju potrebno 150.000 evra

Teodora Cvetanović; Privatna arhiva
Teodora Cvetanović; Privatna arhiva

Teodora je rođena kao zdravo dete, međutim već u trećem mesecu života pojavili su se simptomi koji su ukazivali da sa detetom nešto nije u redu.

Proslavila je prvi rođendan, a već 10 meseci prima hemoterapiju jer boluje od Hemofagocitne limfohisiocitoze. Potrebna joj je transplatacija elemenata iz koštane srži u Italiji, koja je veoma skupa.

“Sve je počelo u junu prošle godine. Prvo je počela da odbija hranu i sve jače da plače.  Primetili smo i da ima osip po čitavom telu. Odveli smo je u Prihvatilište u Aleksincu i pošto tamo nisu mogli da utvrde šta joj je, poslali su nas u Niš. Ni tamo nisu uspeli da utvrde o čemu se radi, pa su nas vratili na dermatološko odeljenje u Aleksincu, a zatim ponovo u Niš, gde su najzad utvrdili da boluje od  Hemofagocitne limfohistiocitoze. Odmah je priključena na transfuziju jer su otkrili da joj je krvna slika u vrlo lošem stanu. Tada su nam lekari rekli da bi smo izgubili dete da smo sačekali samo još jedan dan”, ispričao je Teodorin otac, Miloš Cvetanović.

Hemofagocitna limfohisiocitoza (HLH) je retka autoimuna bolest. U osnovi leži hroničan zapaljenjski proces nastao usled različitih oblika urođene ili stečene imunodeficijencije sa smanjenom funkcijom citotoksičnih limfocita. Ovakvo stanje napada sve organe, što dovodi do visoke temperature i do oštećenja mozga. 

Teodori je hitno potrebna transplatacija elemenata iz koštane srži u Bolonji koja košta 150.000 evra. Rok koji za to imaju je do kraja primene hemoterapije, odnosno 28. juna. 

“Moja supruga i ja  smo bez posla. Jedva sastavljamo kraj sa krajem i nismo u mogućnosti da isfinansiramo novac koji je potreban za tranasplataciju i lečenje mog deteta”, kaže Teodorin otac.

Porodica Cvetanović poziva sve ljude dobre volje da pomognu maloj Teodori uplatom na brojeve žiro-računa:

Dinarski: 160 – 5400101657490-34

Devizni: RS35 – 160 – 5430201002772 – 30

Pružimo Teodori šansu da živi, budimo humani!