Prošetajte kroz antički Niš i osetite vreme cara Konstantina

arheolozi
Arheološko nalazište Medijana; Foto: TON

Da li znate kako je izgledao antički Niš i šta se dešavalo u našeg gradu u 3. veku p.n.e.? Želite da se sa nama vratite u vreme rimskog cara Konstantina Velikog?

EU info kutak organizuje stručno vođenje do spomenika i objekata koji predstavljaju ostatke iz perioda antičkog Naisa.

Posetu će voditi Vesna Crnoglavac, arheolog i viši kustos Narodnog muzeja u Nišu i Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

“Šetnju ćemo početi u naselju Medijana, nekadašnjoj carskoj vili izgrađenoj za uživanje i obavljanje državničkih poslova i nastaviti u Tvrđavi, obilaskom antičkih termi i bazilike”, najavljuju u niškom EU Info kutku.

Sastanak grupe zakazan je za četvrtak, 14. jun u 18h ispred arheološkog nalazišta Medijana na Bulevaru cara Konstantina.

Broj učesnika je ograničen pa je potrebno  da svoje prisustvo što pre potvrdite na mejl officenis@euinfo.rs ili broj 018/254.461

Ovo je samo jedna od poseta važnim lokalitetima i spomenicima kulture u Nišu koje će EU info kutak organizovati ove godine u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa sa ciljem da se naši građani bliže upoznaju sa istorijom i identitetom svog grada.

Vođene posete se organizuju u partnerstvu sa istaknutim istraživačima sa idejom da ove aktivnosti doprinesu valorizaciji naseđa, da spomenici kulture postanu mesto okupljanja i kulturne razmene.