Pronađena osoba koja je pucala na rodu u Nišu

Roda u ZOO Kutku; Foto: ZOO Planet
Roda u ZOO Kutku; Foto: ZOO Planet

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, nezvanično saznaje, da je Policijska uprava u Nišu pronašla osobu koja je pucala na belu rodu u Donjem Međurovu kod Niša.

Počinilac je priznao krivicu, vazdušna puška je oduzeta i podneta je krivična prijava.

Roda, koja je nakon nemilog događaja operisana, je dobro i oporavlja se u ZOO kutku nadomak Kamenice.

Roda koristi lep dan da šeta u ZOO Kutku; Foto: ZOO Planet

“Opšte fizičko stanje rode je za sada dobro, tok oporavka ide po planu. Uzima hranu i uživa u ZOO Kutku”, obaveštavaju iz Udruženja ZOO Planet.

Da li će roda ponovo da poleti znaće  se kad se joj veterinar skine špike iz krila.

 

Ima li bolje vesti na Svetski dan ptica selica?

Podsetimo, svakog  drugog vikenda u maju se obeležava Svetski dan ptica selica da bi se podgila svet javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Inicijativu za obeležavanje tog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-evroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija). Širom sveta organizuju se različiti događaji poput festivala, radionica i izleta s temom posmatranja ptica.

Seobu ptica obično povezujemo sa lakoćom i slobodom. Ipak, problemi s kojima se ptice susreću na svojim dugim selidbenim putovima su sve samo ne laki.

Osim prirodnih prepreka i loših vremenskih (ne)prilika ptice se na svom putu suočavaju i sa preprekama koje im stvara čovek, podseća se povodom Svetskog dana ptica selica.

Žice dalekovoda, visoke antene, velike staklene površine i visoke zgrade svake godine ubijaju i preusmeravaju veliki broj ptica s njihovih uobičajenih puteva selidbe.

Roda u ZOO Kutku; Foto: ZOO Planet
Roda u ZOO Kutku; Foto: ZOO Planet

Ornitolozi Srbije i Hrvatske ujedinjeni u zaštiti ptica selica

Ornitolozi i čuvari ptica iz Srbije i Hrvatske, udruženi u organizacije Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i BIOM, ove godine zajedno će sprečavati i prijavljivati ilegalno ubijanje i hvatanje divljih ptica u svojim državama.

U letnjem i jesenjem periodu krivolovom najugroženije selice su prepelice, grlice, više vrsta pataka i drugih ptica vodenih staništa za čiju dobrobit i uspešno preživljavanje tokom seobe će se brinuti volonteri iz Srbije, Hrvatske i mnogih država Evrope.

Svake godine na Sredozemlju ilegalno se puškama, klopkama i mrežama ubije 25 miliona ptica selica, pokazala je studija koju je 2015. uradila najveća svetska organizacija za zaštitu prirode „BirdLife International”.

Najviše ih strada u Egiptu – čak 5,7 miliona, zatim u Italiji (5,6 miliona), Siriji (3,9 miliona), Libanu (2,6 miliona), Kipru (2,3 miliona), Grčkoj (700.000), Francuskoj i Hrvatskoj (po 500.000 jedinki).

Global Digital Clinik