Pronađen rimski vodovod iz 4.veka

Rimski vodovod
Iskopavanje rimskog vodovoda foto: Žarko Đokić

U Somborskoj ulici na Panteleju pronađene su rimske cevi iz 4.veka, koje se prostiru od lokalnih kuća do gradskog polja. Arheolozi za ove cevi znaju već nekoliko godina, od kada su parcele lokalnih kuća bile u fazi izgradnje. Tada su se primetilli prvi obrisi rimskog vodovoda, međutim  gradska vlast nije bila zainteresovana za realizaciju projekta. Projekat je “oživeo” kada su počeli  radovi na spajanju dva bulevara, Somborskog i Bulevara Nikole Tesle.

Rimski vodovod, koji je star preko 1600 godina, može se videti na kraju Somborske ulice. Meštani često prolaze i sa oduševljem posmatraju arheloge koji već nekoliko nedelja rade na potpunom iskopavanju.

Rimski vodovod
Arheolozi rade na iskopavanju
Foto: Žarko Đokić

“Naša arheološka iskopavnja na trasi rimskog vodovoda su ugrožena planiranom izgradnjom Somborskog Bulevara i ulice Potpukovnika Gorana Ostojića. Mi smo već počeli sa radom, reč je o rimskom vodovodu iz 4.veka koji ima dve faze. Fazu pre perioda Konstantina i fazu perioda Konstantinove obnove Niša”. – izjavio je Aleksandar Aleksić, magistar arheologije iz kancelarije Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Ovo je rimski vodovod koji se prostire ispod kuća i ide sve do gradskog polja. Vodovodi su stari preko 1600 godina. Sa gradskom vlašću nismo mogli dosta dugo da pronađemo zajednički jezik, stoga su radovi od nedavno počeli”. – izjavio je Goran Rajković, radnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Deo vodovoda će nažalost ostati ispod asfalta, dok se za ostatak vodovodne mreže planira, ukoliko to bilo moguće, da bude negde izložena”. kaže Goran Rajković.

Još uvek nije jasno da li će deo od ovog istorijskog artefakta ostati kao kulturno dobro Niša, jer su ovakvi pronalasci dosta retki za ceo region.